От х:

Днес в x:

Арменският премиер осъди опит за военен преврат

Арменският премиер Никол Пашинян осъди опит за военен преврат, след като командването на въоръжените сили поиска тази сутрин оставката му, предаде Франс прес.
В отговор Пашинян уволни началника на генералния щаб Оник Гаспарян - решение, което по конституция трябва да бъде утвърдено от президента Армен Саркисян в срок от три дни. Междувременно привърженици и противници на арменския премиер излязоха по улиците на столицата Ереван.

"Армията... трябва да се подчинява на народа и на избраните власти. Това са мои заповеди и никой не може да не им се подчини", каза Пашинян, приветстван от около 20 хиляди свои привърженици.

Между 10 и 13 хиляди привърженици на опозицията, събрали се на друго място в Ереван, обаче поискаха оставката на премиера, когото обвиняват за унизителното поражение във военния конфликт с Азербайджан за Нагорни Карабах през есента на миналата година. Част от тях издигнаха палатки пред сградата на парламента и се заканват да останат там, докато министър-председателят не подаде оставка.

Самият Пашинян дойде на власт през пролетта на 2018 г. след революция, припомня АФП.

Руският президент Владимир Путин призова за "уреждане на ситуацията (в Армения) в рамките на закона", съобщи Дмитрий Песков, прессекретарят на Кремъл, цитиран от ТАСС.

Путин е провел днес телефонен разговор с Пашинян. Той се е провел по инициатива на арменската страна, уточни Песков.

Руският президент "призова също всички страни (в Армения) към сдържаност".

Русия е голямата сила в региона, отбелязва АФП.

Европейският съюз каза, че следи внимателно ситуацията в Армения, и призова армията "да остане неутрална по политическите въпроси".

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини