От х:

Днес в x:

Капсулата "Катрин Джонсън" излетя в космоса

Товарен космически кораб, кръстен на чернокожата математичка Катрин Джонсън, бе изстрелян в орбита в деня, в който се навършиха 59 години от историческия полет на Джон Глен, първият американски астронавт, излязъл в орбита около Земята, съобщи Асошиейтед прес.

Капсулата на компания "Нортроп Груман", която получи името "Катрин Джонсън", трябва да стигне в понеделник до Международната космическа станция.

Джонсън, чиято съдба и кариера бяха представени във филма "Скрити числа", почина преди близо година на 101 г.

"Госпожа Джонсън беше избрана заради изчисленията, които прави на ръка, помогнали за изпращането на първите американски астронавти в космоса и заради приноса й за разбиване на предразсъдъците пред чернокожите жени", каза в навечерието на изстрелването вицепрезидентът на "Нортроп Груман" Франк ДеМауро. Той посъветва всички да гледат филма "Скрити числа".

Изчисленията на Джонсън помагат и за полета от 20 февруари 1962 г. на Глен, който става първият американски астронавт, излязъл в околоземна орбита. Филмът "Скрити числа" от 2016 г. разказва за усилията на Джонсън и други чернокожи жени, работещи в Изследователския център Ленгли на НАСА в Хемптън, щата Вирджиния в първите дни на космическите изследвания.

Товарният кораб бе изведен в орбита с 4 тона товарна пратка с ракета "Антарес", която можеше да се види при ясно небе от щатите Северна Каролина и Южна Каролина до Кънектикът.

Това ще е втората доставка до Международната космическа станция (МКС) в рамките на седмица. Руски товарен кораб достави оборудване и продукти на екипажа в сряда. "О, обичаме пресни плодове", написа в Туитър японския астронавт Соичи Ногучи, който е на борда на МКС, след като за екипажа бяха доставени ябълки и портокали.

Американският товарен кораб носи още ябълки, както и домати, ядки, пушена сьомга, пармезан и чедър и други продукти за екипажа. В пратката има също 120 000 малки червея за поредица експерименти, както и компютърна техника за увеличаване на скоростта на обработка на данните на станцията. Екипажът ще изпробва и детектори за радиация, разработени за лунната програма на НАСА и нова система за преработка на урината в питейна вода. Това е петнадесетият товарен полет на "Нортроп Груман" за доставки за НАСА. Другият доставчик, който работи за НАСА, е компанията "СпейсЕкс".

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини