От х:

Днес в x:

ЕК не съжалява, че Борел бил в Русия

Европейската комисия защити Жозеп Борел заради мисията му до Москва, където по думите му той научил от социалните медии за експулсирането от Русия на трима европейски дипломати, докато разговарял с руския външен министър Сергей Лавров в петък, предаде Ройтерс. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви днес, че експулсирането е станало ден преди посещението на Борел.

В блог, публикуван късно снощи, Борел заяви, че молбите му към Русия да спре експулсирането, са били игнорирани. По думите му пресконференцията е била "агресивно режисирана", а посещението - "изключително сложно". "Русия прогресивно се отдалечава от Европа и гледа на демократичните ценности като на екзистенциална заплаха. От страните членки зависи да решат какви да са следващите стъпки, и да, те може да включват санкции", написа Борел.

Бившият командващ въоръжените сили на Естония ген. Рихо Террас, сега евродепутат, стартира кампания за оставка на Борел. Но Европейската комисия заяви, че не съжалява, че Борел е предприел първата си визита в Москва като координатор на външната политика на ЕС, защото Русия е поела курс на конфронтация, която Борел се е опитал да осуети.

"Пътуването беше необходимо. Човек не бива да се отказва от едно посещение, защото изглежда трудно", каза в Брюксел говорителят на ЕК Ерик Мамер. По думите му "едно пътуване на се оценява като успех или провал от това какво се случва в даден момент".

Правителството на Белгия също изрази подкрепа в декларация за мисията на Борел.

Днес Борел ще говори пред Европейския парламент, който призова за санкции, за да бъде спряно завършването на газопрвода "Северен поток-2". Някои европейски страни сега засилват кампанията за нови западни санкции срещу Москва, заявиха дипломати.
Полша организира днес двучасова видеоконференция със страни от ЕС, в която се включиха и дипломати от Великобритания, САЩ, Канада и Украйна, както и двама съмишленици на Алексей Навални - Владимир Ашурков и Леонид Волков, за да обсъдят политиката спрямо Москва, включително санкции.

Външните министри от ЕС ще обсъдят темата за Русия на 22 февруари.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини