От х:

Днес в x:

2,8 млрд. за "Турски поток-2" към България

Икономическата логика надделя! "Газпром" насочи втората тръба на газопровода "Турски поток" към България. Това обяви в пространен материал руското издание "Коммерсант".

Доставките на синьо гориво за България и Сърбия през "Турски поток" ще започнат през 2020 г., за Унгария - през 2021-а, за Словакия - през втората половина на 2022 г. Това ще позволи на "Газпром" от 2022 г. да прекрати транзита през Украйна, коментира руското издание и припомня, че всъщност това ще е повторение на маршрута на проекта "Южен поток", който беше замразен в началото на декември 2014 г. под натиска на САЩ. Поради това газовите и енергийните експерти у нас вече наричат втората тръба "Турски поток", която ще бъде отклонена към България, "Южен поток лайт" (б.а. - от англ. light - "лек"). Така по този олекотен вариант на "Южен поток" ще текат вече не 63 млрд. куб. м газ през България към Централна Европа, както беше планирано преди 10 години, а 4 пъти по-малко - само 15.75 млрд. куб. метра.

За разлика отпреди обаче вече никой и нищо не ще може да попречи на реализацията на "Южен поток лайт", тъй като той е напълно съобразен с антимонополните условия на Третия енергиен пакет на ЕС. За това говори и фактът, че "Булгартрансгаз" вече се подготвя да проведе през декември търг за резервиране на бъдещ капацитет на входа на тръбата у нас и на изхода й към Сърбия. От своя страна газопреносните оператори на Унгария, Словакия и Австрия само преди 3-4 седмици проведоха търгове за резервиране на капацитети от октомври 2022 г. до края на 2029 г.

Газът ще тече през наша територия обратно на потока, който от 4 десетилетия захранва Турция, което означава, че нашата газопреносна мрежа между Провадия и Турция вече ще работи в реверсивен режим (виж картата). За да продължи синьото гориво към Сърбия обаче на наша територия ще трябва да бъдат изградени още две компресорни станции (КС) и нов газопровод. Така, близо до сегашната КС "Провадия", ще бъде построена КС "Нова Провадия", от която до границата със Сърбия в посока Зайчар ще се монтират 474 км тръби с диаметър 1200 мм. За да се гарантира налягането от 7.5 МРа срещу колебания, подземното газохранилище "Чирен" ще трябва да бъде разширено, а до границата със Сърбия ще се построи нова КС "Расово". За целта България ще трябва да инвестира около 2.8 млрд. лева (1.63 млрд. долара).

За сетен път се уверяваме, че природният газ, както и нефтът, са геополитика. Това коментира за "Стандарт" енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Официалното съобщение за избора на трасето през България дойде в навечерието на посещението на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Москва с цел да лобира за гръцкия маршрут, посочи Тасев. При това, забележете, преди Ципрас в Москва бяха и Бойко Борисов, и Вучич, и Орбан! Всичко това бяха сигнали, че Москва ще предпочете трасето през България, а сега вече това беше и категорично съобщено. Искам да подчертая, че изборът на на Кремъл не е от някаква носталгия към българо-руската дружба, а именно защото маршрутът през България е най-целесъобразен от икономическа гледна точка, заяви проф. Тасев. И ако се върнем пак на геополитиката - Русия има твърди ангажименти за доставки на газ към Сърбия и Унгария, които тя така изпълнява, подчерта проф. Атанас Тасев.

Не толкова възторжен от новината, съобщена от проправителствената медия "Коммерсант", е газовият експерт Христо Казанджиев от Българския енергиен и минен форум. Пред "Стандарт" той коментира, че изборът на трасето на "Турски поток-2" през България няма да доведе до нищо съществено за нас, тъй като на практика количествата газ, които руснаците ще спрат от север, ще ни ги пуснат от юг. Следователно сменят се само трасето и посоката на газа, но не и количествата. Това, което може да е негативното за нас, е, че България ще се натовари с над 2.7 млрд. лв. нови инвестиции с много дълъг срок на откупуване, което е нещо огромно за нашите мащаби. Всъщност и самото решение на практика беше взето още през лятото на 2017 г. с подписването на пътната карта за развитието на българската газопреносна система от министър Теменужка Петкова и представители на "Газпром", просто тази информация сега се легитимира официално. С това решение се прави опит България да запази ползите от транзита на руски природен газ, като въпросът е на каква цена и за какъв период от време, коментира Христо Казанджиев.

Източник: standartnews.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини