От х:

Днес в x:

Ето защо махмурлукът става по-неприятен с годините

Факт е, че с годините махмурлукът става все по-тежък. Пиете си както обикновено любимото питие, разреждате с безалкохолно, замезвате, за да не е на гладен корем, но на другата сутрин - трагедия. Отивате на работа като ранено животно и очите ви сълзят пред компютъра от адското главоболие.

Каква е причината? 

В документален филм от поредицата "Науката за нас" специалисти изтъкват, че с възрастта организмът губи способността да обработва алкохол. На млади години черният дроб по-лесно разгражда спиртните напитки, като ги превръща в ацеталдехид. След това специален ензим го разгражда на ацетат, който се превръща в крайна сметка на въглероден двуокис и вода. По този начин нашето тяло буквално "отмива" алкохола от организма ни.

Но с напредването на възрастта нивото на нужните ензими спада, така че ацеталдехидът се задържа за по-дълго време в нашия организъм. А това е проблем, защото това вещество е токсично. Колкото по-дълго се задържа, толкова по-силно е главоболието,гаденето и по-изстрадан е махмурлукът. Като прибавим и това, че с възрастта нашето тяло губи от водното си съдържание, картината става доста сложна. Това означава, че алкохолът се задържа в по-концентриран и неразтворен вид и засилва страничните си ефекти.

Други проучвания пък откриват, че като цяло младежите рядко имат махмурлук. Защо когато изпием няколко водки не се чувстваме по същия начин, както когато изпивахме пет водки през студентските си години? По същата причина, поради която не се възстановяваме от фзически травми, както когато сме по-млади – малко по малко процесите в тялото ни се забавят и стават по-неефективни.

Източник: obekti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини