От х:

Днес в x:

Ден на почит към жертвите на комунистическия режим

1 февруари е Ден за почит към жертвите на комунстическия режим. Началото на тази традиция е поставено преди 10 години.

На тази дата през 1945 г. първи състав на Народния съд обявява смъртните присъди на тримата регенти на малолетния цар, 67 депутати, 22-ма министри начело с министър-председателите акад. Богдан Филов, Иван Багрянов и Добри Божилов, 47 генерали и висши офицери и 8 царски съветници. Спасява се от смърт само последният премиер Константин Муравиев с присъда от 15 години затвор. Смъртните присъди са изпълнени в нощта на 1 срещу 2 февруари.

По инициатива на президентите Желю Желев и Петър Стоянов  от 2011 г. 1 февруари се отбелязва официално като Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.

В столицата днес граждани и политически формации ще поднесат цветя пред Мемориала в тяхна памет в парка пред Националния дворец на културата.

Плевен ще отбележи Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. Ще бъде отслужена панихида и ще бъдат положени цветя в памет на загиналите и репресираните пред паметника на гаровия площад "Иван Миндиликов" от 11.00 ч.

Поклонение пред жертвите на комунистическия режим ще се състои пред Кръст-паметника в Добрич от 12 часа. Местните организации на ГЕРБ, СДС и БЗНС отправят покана към гражданите. Ще бъде отслужена панихида. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    3/
    3/4
    10 -5
    09:44, 1 фев 2021
    А на коя дата ще почетете "саможертвата" на английските и американските пилоти,загинали при,бомбандирането на България?А загиналите мирни граждани от хвърлените бомби?А убитите деца през фашизма?Изроди!!!!!
  • 2
    3,
    3,14
    8 -4
    10:12, 1 фев 2021
    Днес е Трифон Зарезан,а не някакъв си измислен ден от двама от тримата антиптични и гадни президенти на България!Българи,отивайте да "зарязвате" лозето и не се занимавайте с глупости!
  • 3
    Ре
    репресиран
    6 -5
    11:36, 1 фев 2021
    всички тези изброените са вкарвали България многократно в нац катастрофа заслужили са го,това е измислен ден за шепа бабички и дядовци бивши фашаги и реститути
  • 4
    Оп
    опечален
    5 -1
    12:36, 1 фев 2021
    обзалагам се че в първите редици пред паметниците е била и Богдана ,нищо лично ,само питам тогавазащо всички естрадни певици се женеха за синовете на партийните величия знаете кои са Как така ще живееш с човек чиято партия е убила баща ти
  • 5
    Ко
    Кога
    3 0
    09:17, 2 фев 2021
    Кога ще се изгради паметник на жертвите на фашизма? Кога ще се издигне паметник на жертвите от фашизираната демокрация, която е сега? В България никога не е имало комунизъм, но фашизъм, да. Времето когато е имало народен съд е било диктатура на пролетариата. На работещите, на народа. И ако някой си е позволявал нечовешки волности, е пострадал от любовта на народа. Не може и няма такава сила, която да спре нечовешкото у човека. Как си представяте , унизени и онеправдани с години, изведнъж когато се окажат силни на деня да не упражнят своеволия и зли деяния. Но да се говори само за едни, че са жертви е много неправилно. Жертви е имало много по света, но хората трябва да знаят, че не това е решението. Всеки който дойде на власт по някакъв начин прилага жестоки правила спрямо народа си. Всичко това трябва да е поука и веднъж за винаги да се спре с тези издевателства и посягане на човешкия живот! Сега какво се получава, че едни се тачат и се изкарват герои, а други обречени на забрава. И жалкото е, че тази инициатива е взета от президенти. Хора, опомнете се! Нима избитите партизани не са жертви. Нима избитите от Септемврийското въстание не са жертви. Нима избитите от фашистите деца от Ястребино не са жертви. Нима избитите войници от войнишкото въстание не са жертви. Нима избитите от 9-то юнския преврат на проф. Цанков не са жертви. Хиляди и хиляди. Ако жертвите от народния съд са около 2000, то тука са хиляди. Тежко е на попарените семейства, без разлика. Но така да се цепи народа, умишлено е много неправилно. За едни да, за други не. Това показва културата на една нация. Да умее да цени ценното, а не да сменя ценностите.
Последни новини