От х:

Днес в x:

30 деца от област Смолян намериха нов дом и своите осиновители, 5 заминаха за чужбина

С националното законодателство в България са определени редът на компетентните институции за осигуряване на специална закрила и помощ на децата, лишени временно или постоянно от семейната си среда, включително и осиновяване. Изминалата 2020 година се отчита като активна за дейността, осъществявана от Съвета по осиновяване към РДСП – гр. Смолян. Съветът по осиновяване към РДСП – Смолян в своята политика прилага подход, който позволява в максимална степен да се защитят интересите на детето, като се избере най-подходящата семейна среда за неговото развитие и отглеждане. С всяко решение на Съвета по осиновяване към РДСП - Смолян са гарантирани правата и най-добрия интерес на детето. Заседанията на Съвета се провеждат всяка седмица, като прекъсване е имало само за периода от 13.03.2020г. до 15.05.2020г., поради въведеното извънредно положение в страната по отношение на заболяването КОВИД-19 и издадени заповеди на министъра на здравеопазването. От 18.05.2020г. се провеждат редовни присъствени заседания на Съвета при спазване на въведените противоепидемични изисквания. За работната 2020г. са организирани 43 заседания на Съвета по осиновяване, на които са взети
решения за избор на подходящи осиновяващи на деца, вписани в регистъра на деца и които могат да бъдат осиновени в страната.
Предвид големия брой на кандидат–осиновители, вписани в регистъра на желаещи да осиновят дете, това е една реална възможност за тези деца. В края на изминалата 2020 година в регистъра на деца за пълно осиновяване са вписани 28 деца, като една голяма част от тях са на висока възраст, такава на каквато кандидат–осиновителите български граждани трудно вземат решение да осиновят. Тъй като нормативната уредба дава възможност на кандидат-осиновителите да заявят и изберат в кои регистри, водени от РДСП на територията на страната да се впишат и да се разглеждат от съветите по осиновяване, към 31.12.2020г. вписаните кандидат-осиновители в Регистъра на осиновяващи при условията на пълно осиновяване са общо 1460, в това число 14 вписани кандидат – осиновители, които с постоянен адрес в област Смолян.
През изминалата 2020 година 35 деца са осиновени, с решение на Съвета по осиновяване към РДСП – Смолян, като 5 от тях от са осиновени чрез международно осиновяване и 30 деца са осиновени в страната. Една голяма част от осиновените деца в страната са на ниска възраст, докато осиновените чрез международно осиновяване са деца на по–висока възраст. През изминалата година са взети 4 решения за вписване в регистъра за международно осиновяване на деца, след като у нас са изчерпани всички възможности за намиране на родители на децата. От всички вписани в регистъра деца към 31.12.2020г. 2 деца са заличени, поради навършване на определена възраст и настъпване на пълнолетие.
Не по–маловажни остават все още въпросите, свързани с нагласите на кандидат–осиновителите и очакванията им към децата за осиновяване. При разговор и консултиране на кандидат – осиновителите се обръща внимание на факта, при извършването на проучване за вписването им в Регистъра, че следва да обмислят добре изисквания към детето, което желаят да осиновят, като възраст, пол и етнос.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини