От х:

Днес в x:

Интелектуалци и общественици искат да се реновира Мемориала на миньорския труд в Перник

Открито писмо с искане за реновиране на Мемориала на миньорския труд в Перник са изпратили 53 интелектуалци и общественици до кмета Станислав Владимиров и председателя на Общинския съвет Димитър Колев. Сред инициаторите са и двама бивши кметове на Перник - Борис Чолев и Емил Иглев.

Като значимо произведение на пластичното изкуство, създадено от изявени творци през 80-те години на ХХ век, мемориалът е национално и творческо достижение на авторите - скулптора Секул Крумов и колектива от архитекти, начело с проф. Иван Татаров, пише в документа. Получената от авторите през 1984 г. национална награда за синтез на архитектурата със скулптората е потвърждение за значимостта на мемориала, припомнят авторите на писмото.

Според тях е недопустимо да се неглижират разрушенията върху мемориала в резултат на вандалски кражби, също и следите от изминалото време от 1982 г. досега. Интелектуалците настояват да се търси финансова подкрепа по европейски и други международни програми.

През 2022г. се навършват 100 години от рождението на проф. Секул Крумов. Подписалите писмото преподаватели от НХА /той е бил ректор на висшето училище от 1968 г. до 1976 г./, художници и архитекти, перничани настояват да се осъществи реновирането по случай вековната годишнина на именития творец. Обществениците искат шедьовърът на проф. Секул Крумов, както го определят, да стане отново достояние на обществеността и да се превърне в притегателен градски център.

Мемориалният комплекс е открит на 18 юни 1982 г. В годините на преустройството паметникът е изоставен. В началото на 90-те години на ХХ век мемориалът е затворен. През 2008 г. започват опити за съживяването му, като общинската управа насочва усилията си към превръщането на уникалния архитектурен паметник в притегателно място за културни прояви. Тук са провеждани литературнни вечери, концерти, изложби и други камерни културни прояви

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини