От х:

Днес в x:

10 °C

Управляващите прехвърлиха топката на ЦИК да определи как ще се гласува

По време на извънредна епидемична обстановка ЦИК трябва да изработи правила за организацията на изборите, с които да се гарантират живота и здравето на членовете на избирателни комисии. Срокът предвиден за изработване на тези правила е не по-късно от 50 дни преди изборния ден.

ЦИК трябва да организира изборния процес по начин, който да не лиши нито един гражданин от избирателно право и да позволи избирателите да гласуват в условията на епидемичната обстановка, включително поставените под задължителна карантина или задължителна изолация съгласно Закона за здравето. Това да стане чрез подвижни избирателни кутии или в отделни секции, извън посочените в Изборния кодекс.

Това решиха управляващите, като приеха на първо четене промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение с които трябва да се осигури на право на глас на карантинираните. "За" законопроекта гласуваха 128 народни представители, "против"-45 (БСП) и "въздържали се" - 9, с което той бе приет. С промените, внесени от ГЕРБ и “Обединени патриоти” се дава възможност на лицата под карантина да гласуват чрез подвижни избирателни кутии.

По-рано днес говорителят на ЦИК Димитър Димитров каза, че комисията няма да пише правилата, а ще очаква протокола за това какви санитарни мерки ще има при гласуване трябва да бъде изработен от здравните власти, а комисията само ще ги утвърди. Той каза още, че е получено уверение, че това ще бъде променено от парламента преди второ четене.

Не така обаче мислеха управляващите.

Красимир Ципов от ГЕРБ заяви, че ЦИК трябва да предприеме всички действия, за да гарантира избор, който да е съобразен с противоепидемичните мерки. "ЦИК е органът, който се занимава цялостната организация на изборния процес, уважаеми народни представители. Няма как тя да бъде изключена от това, да определи рамката, в която трябва да бъдат произведени избори при възможните нормални условия в състояние на извънредна епидемична обстановка".

Депутатът от БСП Филип Попов каза, че управляващите създават хаос, като внасят несвойствени задължения в Централната избирателна комисия. "Няма как да се спазват изискванията на Изборния кодекс. Няма как да се спази представителността и от Централната избирателна комисия, и парламентарната при толкова партии в Народното събрание с трима представители. Отново ще има парламентарни сили, които няма да бъдат представени в тези секции. Как тези, които са карантинирани, ще докажат, че са карантинирани - в списъците, които РЗИ-тата водят просто са описани едни имена", каза Попов.

От ДПС подкрепиха управляващите при гласуване, като стана ясно, че те държат текстовете да бъдат прецизирани. "Ние смятаме, че са необходими тези мерки и тяхното място е в този законопроект. От друга страна не може да не се съобразим и с опасенията, изразени и от колегите от БСП, и становището в Централната избирателна комисия. Затова заявихме, че ще внесем наши предложения. Искам да поздравя вносителите, които вече няколко пъти заявиха, че ще бъдат прецизирани и съобразени определени текстове", каза Хамид Хамид.

Това, че промените в изборните правила се правят чрез закона за извънредното положение, а не чрез Изборния кодекс, предизвика критики от страна на БСП. “При колизия между Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и Изборния кодекс кой ще се приложи”, попита Крум Зарков. "Истината е, че с този закон вие не правите абсолютно нищо. Проблемите остават след него същите, каквито са били преди него”, каза Зарков, защото със законовите промени реално не се създават правила.

БСП лъже обществото, че иска висока избирателна активност, а в същото време иска да ограничи хората под карантина да гласуват, отговори на опозицията Христо Гаджев (ГЕРБ). "Разбрах, че БСП няма да подкрепи. Мисля, че е единствената партия, която няма да подкрепи мерките. Доколкото вчера прочетох внесения от БСП проект за промяна на Изборния кодекс, не видях как решават въпроса с гласуването на карантинираните. Може би БСП лъже обществото, че иска висока избирателна активност, а в същото време иска да ограничи хората под карантина да гласуват", каза още Гаджев.

Той припомни, че през пролетта, когато правителството взимаше първите мерки за ограничение на вируса, политици от БСП “буквално до септември отказваха да признаят, че има пандемия”.

Гаджев обясни защо предложенията на ГЕРБ за изборите са в Закона за извънредното положение. "Много ще се радвам, ако здравната обстановка се нормализира в България до март месец, но не съм видял някоя държава в Европа и в развития свят, която да казва, че обстановката ще се нормализира поне до края на годината. Съмнявам се, че ще отпадне дотогава", допълни Христо Гаджев.

Той изрази надежда с напредването на ваксините и с мерките, които се вземат нещата да се подобрят, така че да не се налага цяла година да има мерки. "Но по време на изборите със сигурност ще има", коментира депутатът от ГЕРБ.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Авторитетът, с който се ползвате ще разшири възможностите пред вас в бизнес и професионален план. В реализацията на целите си ще ви се наложи да правите компромиси, но няма да съжалявате. И с право, в замяна ще получите удовлетворяващи ви условия. Някой, с когото имате неизяснени отношения ще поиска обяснение.
07 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще ви въвлекат в спор, към който е по-добре да запазите неутралитет. На по-късен етап това ще ви донесе предимство, за това бъдете далновидни. Добри новини, свързани с бизнеса или службата, или отнасящи се до нова заетост. Домашен ремонт може да погълне от времето ви, но не се противете.
07 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Високите ви изисквания налагат да не спирате в развитието си, в професионален и личен план. Добрите ви контакти ще са ви от полза при търсене на повече информация по интересуващ ви въпрос. Културни интереси ще ви отведат на интересно място, сред хора, споделящи общи вълнения.
07 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще премине без изненади и ще успеете да се подготвите за предстояща изява. Настроението ви ще се подобри и това ще се отрази на всички около вас, ставайки по-добри, усмихнати и услужливи. Пътуванията ще преминат без излишни главоболия и с добри резултати, ако са свързани със срещи и работа.
07 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Обзети сте от ентусиазъм и горите от желания за действие. Добре ще е, ако обедините усилията си с тези на хората около вас. Можете да се надявате на успех следобед, когато имате по-благоприятни шансове да достигнете до цел. Занимават ви и личните проблеми на ваш близък. Може би наистина ще му помогнете.
07 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви доста разнородна и интересна работа днес. Може би ще се наложи да се справяте в ситуация непривична за ежедневните ви занимания и това ще се окаже много полезно за в бъдеще. Ако се реализирате в деловата сфера денят може да ви донесе и перспективна възможност за инвестиции, което в кратък срок ще се отрази много благотворно на материалното ви положение.
07 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Съобразявайки се с обстоятелствата, ще си наложите повече тъпение в общуването с колегите и всички около вас. Прецизността, с която работите ви носи добри резултати и в същото време трупате емоционално и физическо напрежение, което ако не бъде овладяно, може да доведе до нежелани последствия.
07 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Може да се каже, че днес е един от вашите дни. Успехът ви в службата ще бъде нещо естествено днес, като няма да закъснеят и новини за повишения или добри материални и лични печалби. Сякаш сте полетели на ангелски крила. Е, напоследък доста се потрудихте и сега намерете подобаващ начин за веселба и почивка. Няма да ви липсва добра компания от верни другари.
07 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нови развития или непредвидени обстоятелства могат да променят намеренията ви, най-вече в служебен план. Нови срокове, по-спешни задачи или неотложно пътуване ще ускорят темпото. Проявете разбиране и с работата си покажете, че сте над дребните и незаслужаващи внимание нечии капризи.
07 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Когато се чувствате добре и във форма, на всички около вас им е приятно. Настроението и самочувствието ви се нуждаят от оздравяване. Обърнете внимание на онези неща, които ви причиняват болка и ви правят унили. Дистанцирайте дразнителите, починете си от всякакви грижи, потърсете приятни за душата и тялото ви занимания.
07 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес едва ли ще е върхово, за което няма конкретна причина. За да се разбирате с околните обаче, постарайте се да владеете емоциите си и да не пресичате ентусиазма на хората, които го проявяват. В личен план ще бъдете изненадани от констатация на ваш близък, която доста ще ви накара да се замислите.
07 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Идващите дни ще ви натоварят с отговорности и повече ангажименти. Гледайте днес да си починете, като оставите и на другите да се включат в домашната работа. Децата ще следват своите желания и това ще ви кара да се съобразявате с тях. Повече мислете за здравето си, има какво да промените в режима си на хранене.
07 мар 2021
Последни новини