От х:

Днес в x:

8 °C

ГЕРБ променя закон, за да се запази Догансарай

Депутати от ГЕРБ са внесли законови промени, с чието приемане обявената за незаконна постройка на плажа в "Росенец", където е лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, ще може да бъде запазена, обяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Става дума за двуетажна къща, построена на самия пясък, на метри от водата. За премахването ѝ бе издадена заповед от община Бургас миналия август. До разрушаване така и не се стигна, защото формалният собственик на Сарая – фирма "Стрейтлайн" на арх. Калин Тихолов, оспорва. Жалбата му бе отхвърлена от административния съд в Бургас, но това решение бе отменено от Върховния административен съд. Така премахването на сградата бе блокирано.

Преди ваканцията

Ден преди парламентът да излезе в коледна ваканция, няколко депутати от ГЕРБ, сред които и бившият министър на културата Вежди Рашидов, внасят промени в Закона за рибарството и аквакултурите, който в момента се разглежда в Народното събрание. Новите текстове обаче променят само преходните и заключителни разпоредби на този закон, с които пък се пренаписва Законът за морските пространства, вътрешни водни пътища и пристанищата.

Така оформените текстове гласят, че строеж или части от строежи, които са сгради за сезонно ползване и граничат с рибарски или специализирани пристанища, не подлежат на премахване и са допустими. За целта постройките трябва да изпълняват няколко условия. На първо място трябва да са в територии с одобрен общ устройствен план. След това трябва да съответстват на "общата структура и преобладаващия режим на територията" и да не се опасни и негодни за ползване. Освен това в промените се посочва, че производства, започнали преди влизането в сила на този закон, се прекратяват.

Към законопроекта няма мотиви. Начинът, по който се подхожда, е типичен за ГЕРБ. Управляващите много обичат да променят закони по този начин.

Борбата не е за сградата

"Борбата тук е за сатута на Доган като човек, който е над закона. Като човек, за който работят всички институции", заяви Иванов в живо включване от "Росенец".

Според него яхтеното пристанище на Догансарай лесно може да мине за рибарско с някои врътки. Иванов заяви, че от ГЕРБ ще се опитат да кажат, че тази промяна се внася, за да се уреди статутът на рибарски селища, възникнали на различни места.

"Всъщност целта на това действие не са рибарите. Целта на това действие е този тук рибар, който от 30 години поне лови риба в мътната вода на българската политика", заяви Иванов.

Ден по-рано общинският съветник от Бургас Димитър Найденов обяви, че на плажа е заседена трева, а собственикът на сградите иска имотът да бъде вписан като земеделска земя. В неделя около 30 души с кирки и лопати премахнаха райграса от мястото.

Затворени очи

След години затваряне на очи институциите най-сетне откриха, че има проблем с лятната резиденция на Доган едва миналото лято. Тогава Иванов успя да стигне до плажа с гумена лодка, но бе изгонен от държавните охранители от НСО. Последвалият скандал бе една от основните причини за летните антиправителствени протести.

След това общинският съвет в Бургас, който се готвеше да даде и пътя към Сарая в частни ръце, се отказа от това решение. Направи го по такъв начин, че остави вратичка за обжалване на оттеглянето. Делото още не е приключило.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 16.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е подходящ за творчески планове и подготовка за реализацията им. Не се претоварвайте физически, мислете позитивно и съзидателно. Хармоничните отношения ще ви помогнат да се организирате и справите по-леко с трудностите. Обективната ви оценка за нещата е предпоставка за правилни решения и адекватни действия.
16 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
С основание може да очаквате от работата си днес по-добри доходи. Трудностит са възможни по линия на администрация и неспазване на срокове и законност. Въпреки това ще се справите с възникналите препятствия и ще доведете делата си до край, което значи и осигуряване нуждите на семейството.
16 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дава ви се отлична възможност да покажете на практика вашите умения, изобретателност и младежки дух. Голямата ви ангажираност може да ви направи неспокойни и нетърпеливи, но сега е момента да стиснете зъби и да издържите. Повярвайте, усилията ви няма да са напразни. Всичко, което постигнете днес, ще ви носи добри дивиденти за дълго време напред.Струва си, нали.
16 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Стремите се да вършите нещата така, че на хората около вас това да им харесва и да не влизате в пререкания за излишни неща. Помислете обаче и за собствените си желания и за това, че е трудно винаги всички да са доволни. На работното място пред вас се открива блестяща възможност да покажете на какво сте способни, затова захванете се сериозно за работа.
16 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате доста работа днес, но едва ли ще се намери нещо, с което да не успеете да се справите. Често се заемате с много неща наведнъж, но учудващо за хората около вас успявате да се справите без проблеми. Ще се изненадате от предложението, което ви прави близък приятел. Винаги сте готови да отвърнете на предизвикателствата и едва ли ще откажете.
16 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Привеждайки програмата си в действие, ще засилите активността и желанието си за общуване. Чрез търговско-финансови операции, реализирани не без подкрепата на близък човек, ще се стабилизирате материално. Ако сте пряко ангажирани с професионалните си задачи ще получите изгодни предложения.
16 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ако сте и не конфликтни ще спечелите повече, осъществявайки плановете си. Насочете усилията си в областта, в която сте най-силни. От там ще дойдат и добрите резултати. Желанията ви скоро ще станат реалност, повярвайте си. При някои е възможно да се събудят стари, хронични заболявания.
16 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви ден, който ви предлага възможности в много направления. Най вече от вас зависи как ще предпочетете да го изживеете, но със сигурност не трябва да спирате да се усмихвате и да забавлявате околните, защото настроението ви е страхотно. Ставащото е само част от настъпващия период на драгоценни успехи.
16 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нетърпеливи сте да видите работата си по-скоро завършена и това ви амбицира. Усърдно ще избегнете проблем, който застрашава да обезсмисли труда ви досега. Към някой от обкръжението ви сте особено чувствителни и това ви пречи да оцените връзката си правилно. Но не му пречете да изрази отношението си към вас.
16 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Несъгласието ви с нечие решение не бива да пречи на отношенията помежду ви. Намерете по-елегантен начин да изразите становището си, без да влизате в конфликт и да застрашавате връзката си. Можете да предложите и повече в името на общото ви бъдеще, не мислите ли. Волята ви е силна, но не пренебрегвайте и другите.
16 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможностите ви за извънредни приходи днес са много добри. Има вероятност и да ги пропуснете при прекалено колебание. Може би пред някои от вас стоят леки затруднения в бизнеса, които скоро ще отшумят без трайни негативни последици.
16 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
16 апр 2021
Последни новини