От х:

Днес в x:

18 °C

Тропическият дъждовен пояс се измества заради климатичните промени

Бъдещите климатични промени ще доведат до регионално неравномерно изместване на тропическия дъждовен пояс - тясна лента от обилни валежи близо до екватора, според изследователи от Калифорнийския университет, Ървайн и други институции. Това развитие може да застраши изхранването на милиарди хора.

В проучване, публикувано днес в Nature Climate Change, интердисциплинарният екип от инженери по околната среда, учени на земната система и експерти по науката за данни подчерта, че не всички части на тропиците ще бъдат засегнати еднакво. Например, дъждовният пояс ще се движи на север в части от Източното полукълбо, но ще се движи на юг в районите в Западното полукълбо.

Според проучването изместването на тропическия дъждовен пояс на север над Източна Африка и Индийския океан ще доведе до бъдещо увеличение на климатичния стрес в Югоизточна Африка и Мадагаскар, в допълнение към засилените наводнения в Южна Индия. Изместването на дъждовния пояс на юг над източната част на Тихия океан и Атлантическия океан ще доведе до по-голям стрес от суша в Централна Америка.

"Нашата работа показва, че изменението на климата ще доведе до изместване на тропическия пояс на Земята в противоположни посоки в два надлъжни сектора, които покриват почти две трети от земното кълбо, процес, който ще има каскаден ефект върху наличността на вода и производството на храна по целия свят" , казва водещият автор Антониос Мамалакис, докторант в Департамента по атмосферни науки в Колорадския щатски университет.

Екипът прави тази оценка, като изследва компютърни симулации от 27 най-съвременни климатични модела и измерва реакцията на тропическия дъждовен пояс при бъдещ сценарий, при който емисиите на парникови газове продължават да нарастват до края на текущия век.

Мамалакис казва, че мащабната промяна, открита в неговата работа, е останала скрита в  моделите в предишни проучвания, които дават глобална средна стойност на влиянието на изменението на климата върху тропическия дъждовен пояс. Само чрез изолиране на ефекта в зоните на Източното и Западното полукълбо екипът му успява да подчертае драстичните промени, които предстоят през следващите десетилетия.

Изменението на климата води до нагряване на атмосферата с различни количества в Азия и Северния Атлантически океан, обяснява съавторът Джеймс Рандерсън.

"В Азия прогнозираното намаляване на аерозолните емисии, топенето на ледниците в Хималаите и загубата на снежна покривка в северните райони, породени от изменението на климата, ще доведат до нагряване на атмосферата по-бързо, отколкото в други региони", казва той. "Знаем, че дъждовният пояс се измества към това затопляне и че движението му на север в Източното полукълбо е в съответствие с тези очаквани въздействия на изменението на климата."

Отслабването на Гълфстрийм и дълбоководната формация в Северния Атлантик вероятно ще има обратен ефект, причинявайки изместване на юг на тропическия дъждовен пояс в Западното полукълбо.

Проучването комбинира инженерния подход на системно мислене с анализирането на данни и науката за климата, за да разкрие фини и неразпознати досега прояви на глобалното затопляне върху регионалната динамика на валежите и крайностите. Следващата стъпка е да се оценят тези промени като въздействие - наводнения, суши, промяна на инфраструктурата и екосистемите, за да се направлява адаптацията, политиката и управлението.

Zonally contrasting shifts of the tropical rain belt in response to climate change, Nature Climate Change (2021). DOI: 10.1038/s41558-020-00963-x, www.nature.com/articles/s41558-020-00963-x

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Хороскоп за 26.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не проявявайте самоинициатива там, където са нужни колективни действия, ако искате да го приключите добре и в срок започнатото.Доверете се на партньорите си, говорете за намеренията си и търсете мнението им по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но не неприятна. Ще забравите за грижите и ще се заредите с много положителни емоции.
26 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Постепенно се приближавате към целта си и не е изключено точно днес да я постигнете. Упоритата ви работа и непоколебимата увереност в успеха най-после ще бъдат удовлетворени. Не пропускайте да отбележите и подкрепата, която ви оказват най-близките ви хора. Покажете им своята признателност с недвусмислен жест.
26 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не допускайте натовареността ви днес да попречи на вече уговорени срещи с приятелите ви. Финансовите резултати от дейността ви може да не са в границите, които предвиждате, но ще ги имате. Каквито и да са даденостите, предстоят ви хубави моменти. Има на какво да се радвате, ако не го виждате, жалко за вас.
26 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Дистанцирайте се от всякакви дразнители и си осигурете творческа атмосфера край вас. Пред следващата седмица ви очаква разработването на определен проект, който започвате от днес. Сътрудниците ви ще останат удовлетворени от предложение, което правите и с готовност ще се включат в задачата.
26 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Притесненията ви ще отпаднат и ще получите повече, отколкото сте очаквали. Едно ново начало ще промени отговорностите ви, като по-голяма част от тях ще се трансформират в нови. Ще създавате перспективни връзки и ще общувате с хора, които ще са ви от полза. Ще се радвате на добро настроение и ще успеете да направите и някой друг щастлив.
26 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Търпението е ключа към успеха ви днес. С каквато и работа да се захващате, бъдете толерантни към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в дейност, която сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения с успехите си.
26 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Разчупете леда в сърцето си, приемете любовта и загърбете всякаква злоба, завист и омраза. В професионален план нещата ви ще вървят блестящо, което ще предизвика доволство у вас. Направете малък подарък на любимия си човек, този жест на внимание ще подобри отношенията ви. Задръжте това топло усещане колкото се може по-дълго.
26 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Амбицирани сте да постигнете мечтата си. Високите ви цели изискват и смелост, която очевидно не ви липсва. При затруднения не се колебайте да потърсите подкрепа. Настроението ви ще е приповдигнато и от вътрешното ви усещането за нещо вълнуващо и хубаво. Споделете го с любимите си хора и нищо няма да го помрачи.
26 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете, доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате. Имате твърде много енергия и най-разумно ще е да я оползотворите.
26 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изразявайки увереността си, печелите привърженици и работата ви спори. Ще разширите възможностите си в бизнеса, ако откриете върху какво още да концентрирате енергията си. Ще ви предложат съдружие и ще споделите надеждата на някой за по-добро бъдеще. Любовта е до вас и ви вдъхновява.
26 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С роднини ще се радвате на придобивки и приятни вести. В бизнес-отношенията и общите начинания е добре да синхронизирате действията с партньорите си, за да ускорите развитията в своя полза. Високите ви амбиции ще ви мотивират да поемете повече отговорности, но с ясна цел - печалба.
26 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ако говорите за това, което интересува другите, и двете страни ще спечелят. Това е особено важно за тези от вас, които си търсят работа. Опитайте се да убедите работодателя си, че квалификацията която притежавате, ще ви позволи да допринесете за личния си успех и за този на фирмата му.Денят ви ще бъде слънчев, само малко повече хъс и ще успеете.
26 фев 2021
Последни новини