От х:

Днес в x:

В СУ "Златаров" до края на годината ще заработи Център за дигитални създатели

СУ „Проф. д-р Асен Златаров“-Първомай е едно от  59-те училища, класирани  в „голямата категория“, които ще получат финансова и организационна подкрепа от Министерство на образованието и науката по Националната програма „Изграждане на училищна STEM среда“. STEM е абревиатура на Science technology engineering mathematics (наука, технология, инженерство, математика)

Размерът на средствата, които се предоставят на първомайското училище е 300 000 лв. Проектът предвижда изграждането на Център за дигитални създатели с прогресивно мислене. Той ще симулира реална работна среда в технологична компания с място за творческа дейност, индивидуална и екипна работа, нетрадиционна учебна и работна среда, високоскоростна интернет свързаност и др. Центърът ще предоставя работа на учениците по създаване на приложни проекти, които решават реални казуси и проблеми на бизнеса и бита. С помощта на електрониката и роботиката, изследвания, експерименти и анализи ще се създават икономически и технологични решения, основани на предпоставката за интелигентно интегрирано и приобщаващо управление на природните ресурси и инфраструктурите.

Ръководител на проекта е Красимира Дамянова.

Екипът на СУ „Златаров“ благодари на г-жа Петя Георгиева за безценното съдействие при разработването на проекта.

Срокът за изпълнение на проекта е до края на годината.

Само след няколко дни – на 8 януари официално ще бъде открит иновативен кабинет в училището в село Искра. Там екипът спечели финансиране в категория „малки училища“.

Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда” има за цел да повиши интереса на учениците и техните постижения в областта на науките и технологиите, като подкрепи създаването на училищни центрове с фокус върху STEM. Те ще предоставят всички необходими условия за провеждането на съвременно и качествено STEM обучение в училище.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Още новини

Последни новини