От х:

Днес в x:

Извънземните цивилизации били под десет

Математици направиха нова прогноза за броя им, на база на парадокса на Ферми

Математици измислиха нов подход за оценка на броя на извънземните цивилизации в нашата галактика, която взема под внимание известния парадокс на Ферми. Тяхната работа е публикувана на сайта arXiv.org.

Съкратената версия на парадокса, който е измислен от италианския физик Енрико Ферми звучи така: "Ако има толкова много извънземни цивилизации, защо не ги виждаме?"

Авторите на новото изследване са решили да отговорят на този въпрос, вземайки предвид начина, по който нашата цивилизация изследва космоса. Те са предположили, че преди да излетят сами в космоса извънземните цивилизации биха изпратили безпилотни апарати, което ще им позволи значително по-бързо да изучат обширни региони от космоса.

За сега обаче земните прибори не са регистрирали наличието на нито един подобен апарат. Съответно математиците са се захванали да изчисляват колко такива сонди биха могли да се намират в нашата галактика незабелязани. Те са взели предвид различни изходни данни за броя на изстреляните сонди, както и за средното време за живот на апаратите.

След оценката на всеки от сценариите, учените са установили, че най-вероятния брой на извънземните цивилизации в Млечния път е около десет.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини