От х:

Днес в x:

"Чанъе-5" се приземи в Китай

Китайска космическа сонда, изпратена на непроучван район на Луната за събиране на материал, е кацнала успешно в северната част на Китай, предаде ТАСС.

Това съобщиха от Китайската национална космическа администрация.

"Чанъе-5" завърши мисията си в началото на декември и се отправи обратно да достави първите лунни проби на Земята от четири десетилетия.

Китай стана първата държава през последните 44 години (след съветския апарат Луна-24 през 1976 г.), която реализира подобен проект.

Китай налива милиарди в космическата си програма с надежда да създаде космическа станция до 2022 г. и евентуално да изпрати хора на Луната.

Целта на мисията бе събиране на 2 килограма материал от района Монс Рюмкер, вулканичен комплекс в северната част на Oceanus Procellarum (Океана на бурите).

Учените се надяват пробите да им помогнат да разберат повече за произхода на Луната, формирането и вулканичната активност на повърхността.

Корабът "Чанъе-5" с маса 8,2 тона бе изстрелян от Южен Китай на 24 ноември. За момента това е най-амбициозната мисия на Китай на Луната и тя е продължение на "Чанъе-4" от миналата година, когато за първи път бе приземен космически кораб на далечната страна на Луната.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини