От х:

Днес в x:

Президентът обяви датата на изборите

Изборите трябва да бъдат проведени в срок, с доставени и лицензирани машини, както е по закон и с всички мерки, които да гарантират правото на всеки един българин на вот и да минимизират риска за неговото здраве. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос. Той посочи, че срокът е 28 март.

Президентът заяви още, че трябва да се създадат необходимите условия от всички държавни органи, от които това зависи - изборна администрация, изпълнителна и законодателна власт.

Попитан за ваксинацията срещу Ковид- 19, президентът Радев посочи, че въпросът с ваксините има пряко отношение върху здравето и живота на българите, не само за справянето сега с пандемията, но и за години напред. Той заяви ,че очаква правителството да подходи с цялата отговорност по въпроса - да има компетентно и откровено разясняване, както за ползите и необходимостта от това ваксиниране, така и за рисковете, да има получени всички разрешителни от Европейската агенция по лекарствата и от Българската изпълнителна агенция по лекарствата. Радев очаква ваксинирането да бъде само и единствено доброволно, като се даде шанс бързо на всеки желаещ да се ваксинира. Президентът заяви още, че е много важно да бъдат гарантирани правата и на тези, които няма да се ваксинират.

"Първата партида ще бъде само за 60 000 човека, а желаещите от най-рисковите групи са много повече - възрастните хора, лекари, учители, полицаи, фармацевти, социални работници, служители в търговията и транспорта. Нямам правото да отнемам шанса на нито един от тях", каза Радев в отговор на въпрос и допълни, че ако реши, ще се ваксинира едва когато няма чакащи за ваксина от тази категория хора. Той каза още, че животът на всеки българин е еднакво ценен независимо дали е президент, чиновник или работник.

Попитан дали би свикал КСНС по въпроса с ваксините, Румен Радев посочи, че отдавна е разяснил поради какви причини не свиква Консултативния съвет и допълни, че това е изключително експертен въпрос. Той заяви, че очаква експертите, под ръководството на правителството, да обединят своите мнения, защото издаването на разнопосочни сигнали разколебава хората, създава повече притеснения отколкото успокоение.

На въпрос за идеята на ГЕРБ за създаване на фигурата прокурор, който да разследва главния прокурор, Румен Радев коментира, че управляващите вече даже не се свенят да демонстрират топлите си връзки с главния прокурор. Радев посочи, че се предлага прокурорската колегия, където главният прокурор има пълната власт, да посочва човека, който ще го разследва, както и се предлага същия ВСС, който с огромно болшинство избра този главен прокурор, сега да избере и човека, който ще го разследва. Имитацията на реформи в правосъдната система от страна на управляващите само издава тяхната цел - да се бетонира статуквото, каза президентът Радев и определи предложението като далеч от всякаква логика и благоприличие.

На въпрос за европейската перспектива на Република Северна Македония, президентът Радев отново каза ,че сега трябва да се изчака да стихнат емоциите, да се въоръжим с търпение, спокойствие и разум, защото нашите братя от Република Северна Македония трябва да бъдат членове на ЕС, но това трябва да бъде устойчив процес, където изкореняването на антибългарската риторика, на езика на омразата и обективното признаване на историческата истина да станат необратим процес и България трябва да отстоява своите права.

Президентът Радев отговори на журналистически въпроси след като с вицепрезидента Илияна Йотова почетоха паметта на Никола Вапцаров пред паметника на поета в София.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Пи
    питбул синдикат
    10 -14
    13:05, 7 дек 2020
    Нали трябва да оправдае 15 хилядите лева които му... Виж коментара
  • 2
    Фъ
    Фъкю
    8 -6
    14:57, 7 дек 2020
    Този Срам какво може да обяви бе, зелен чорап до вчера изпълняващ заповедите на друг.
  • 3
    Ба
    бат Танас
    7 -7
    15:30, 7 дек 2020
    На Безмозъчния и до сега не му е ясно какво трябва да прави като президент!
    • 12
      123
      4 -6
      08:14, 8 дек 2020
      Няма и да му стане ясно .... На него и на Корнелия Нинова проблема е психически и се казва Бойко Борисов....Тези хора,не трябва да съществуват в българската политика....
    • 3,
      3,14
      5 -2
      14:45, 8 дек 2020
      Радев е най-добрият президент!
    • Аз
      Аз
      3 -2
      17:47, 8 дек 2020
      Изцяло подкрепям 3,14.Най-добрият президент!
    • Ра
      Радю
      2 -3
      18:41, 8 дек 2020
      Най-добрия ф-а-т-м-а-к.
Последни новини