От х:

Днес в x:

Над 400 законодатели от 34 страни подкрепиха кампания "Amazon да си плати"

Над 400 законодатели от 34 държави подписаха писмо до шефа на Amazon Джеф Безос. Те подкрепят кампания, чиито инициатори твърдят, че технологичният гигант "избягва и пренебрегва (...) дълга си към работниците, обществото и планетата", съобщиха организаторите, цитирани от Ройтерс.

Кампанията "Amazon да си плати" започна на 27 ноември, в деня на масовите намаления и голямото пазаруване - "Черния петък". Тогава коалиция от над 50 организации издигна искания, сред които подобряване на условията на труд и пълна данъчна прозрачност.

Сред подписалите писмото са американски конгресмени, бившият лидер на британската Лейбъристка партия Джереми Корбин и вицепрезидентката на Европейския парламент Хайди Хаутала.

"Призоваваме ви да действате решително, за да промените политиката и приоритетите си, да се отнесете справедливо към работниците си, общностите им и планетата, се посочва в писмото. Готови сме да съдействаме в съответните ни законодателни органи в подкрепа на движението, което се разраства по света, за да бъде накаран Amazon да си плати", пише още в писмото.

Amazon, най-големият онлайн търговец в света, е обект на критики заради данъчните си практики, включително във Великобритания и ЕС.

Компанията казва, че печалбата й остава ниска, тъй като конкуренцията е голяма и инвестира много.

Amazon отбеляза вчера, че много от проблемите, които са повдигнати в писмото, произтичат от подвеждащи твърдения.

Компанията изтъква, че подкрепя служителите и клиентите си, като им осигурява безопасни условия на труд и конкурентно заплащане и допълва, че плаща данъци за милиарди долари по света.

Amazon е поел ангажимент да стане въглеродно неутрален до 2040 година, припомня Ройтерс.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини