От х:

Днес в x:

Подкрепяната от "Фейсбук" криптовалута смени името си в търсене на одобрение

Подкрепената от "Фейсбук" дигитална валута Libra бе преименувана на Diem в подновени усилия да получи регулаторно одобрение, което според членове на асоциацията зад криптовалутата подчертава независимостта на проекта от интернет гиганта, предаде "Ройтерс".

Плановете за Libra ("Везни") бяха обявени за първи път от "Фейсбук" миналата година, но проектът беше значително променен през април, след като регулаторите и централните банки изразиха опасения, че това може да наруши финансовата стабилност, да наруши контрола върху паричната политика и да застраши неприкосновеността на личния живот.

Смяната на името във вторник е част от ход за подчертаване на по-проста, преработена структура, каза Стюарт Леви, изпълнителен директор на базираната в Женева асоциация Diem зад планираната дигитална монета.

"Оригиналното име беше обвързано с ранна итерация на проекта, който получи труден прием от регулаторите. Ние сме променили драстично това предложение", каза Леви пред "Ройтерс".

Diem, което означава "ден" на латински, сега има за цел първоначално да пусне една цифрова монета, подкрепена с долари, добави той.

Той отказа да коментира кога ще бъде пусната монетата, но "Файненшъл таймс" съобщи миналата седмица, че това може да се случи още през януари след одобрение от надзорния орган на швейцарските пазари.

"Фейсбук", която промени името на своето разплащателно звено Calibra на Novi Financial през май, остава един от 27-те членове на асоциацията Diem, по-рано асоциация Libra. Ръководителят на Novi Financial Дейвид Маркус е един от петимата членове на борда на Diem.

"Те са изключително важен член на асоциацията", каза Леви за продължаващото участие на "Фейсбук". "Ние не се опитваме да прекъснем всички връзки по какъвто и да е начин. Тази промяна на името означава, че асоциацията работи автономно и независимо", добави той.

Diem има за цел да е различна от останалите криптовалути, като се съсредоточи върху аспекти, които тревожат регулаторите и западните правителства, включително контрола върху санкциите и финансовите престъпления, каза Леви.

Проектът заяви, че ще разработи политики за борба с прането на пари, финансирането на тероризма и спазването на санкциите, и се отказа от по-ранните си планове да позволи на всеки да се присъедини към мрежата му.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини