От х:

Днес в x:

7 °C

Министър Вълчев: Над 35 000 деца няма да се включат ефективно в онлайн обучението

„Над 10 процента са децата, които не посещават редовно училище”, посочи още той
„Между 35 000 и 40 000 деца няма да се включат ефективно в онлайн обучението. Част от причините не са само липсата на устройства и интернет, но и заради липсата на отношение към образованието. Над 10 процента са децата, които не посещават редовно училище”. Това заяви образователният министър Красимир Вълчев в студиото на „Здравей, България”.

„В Монтана вече има изчезнали устройства, предоставени за онлайн обучение на децата, и ще ги търсят по заложните къщи", допълни той.

Учениците, които ще се обучават онлайн до 21 декември, са над 700 000.

По думите му, в цял свят има недостиг на компютри. Предвидено е да се доставят още около 105 - 106 000 устройства - за ученици и за учители. Очаква се 10 000 да пристигнат следващата седмица. 

„Не можем да компенсираме човешките животи, но можем да компенсираме образователните трудности. Там, където има нужда, може да се удължи учебният процес. Като при малките класове, може да бъде с две седмици“, каза още Вълчев.

„Тези, които сега учат и провеждат дистанционно обучение по седмично разписание, накрая тези две седмици ще им останат за проектни дейности или екскурзии. Тези, които сега правят проектни дейности ще учат през тези две седмици”, посочи той. И допълни: „Не удължаваме учебният план, но и не губим време в момента за тези деца, които правят проектни дейности”.

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  3,
  3,14
  2 0
  10:17, 30 ное 2020
  Не е голяма загуба,Вълчев!Когато учениците учат присъственно,30% не посещават училище,а от тези ,които го посещават 50% ходят на училище по задължение и да правят на маймуни учителките!!За съжаление децата, които искат да научат нещо в училище са едва 5%!А,ти,министре,вместо да помислиш как да се оправи тази порочна система,се показваш само по телевизията!
 • 2
  Лю
  Люхчо
  1 0
  17:51, 30 ное 2020
  Вълчев, ти си най-некадърния и страхлив министър на образованието! Истина е - как ще върнеш живота на починалите учители? От инат - не допусна по-рано да се започне дистанционно обучение! Заслужаваш всеки един от роднините на починалите учители да те съдят и да лежиш в затвора! А докато чакаш да те приберат - на първа линия в училище по 7 учебни часа! Защото миналата година се видя, че дистанционото обучение работи! Но теб нещо не ти се щеше и учители и ученици да са на топло и защитено в къщи! И сега нищо не даваш даром - междуслочната ваканция ще вземаш, годината ще удължаваш - нека бе, нека да се разкашкват мозъците на всички на 30 градуса + юни месец, пък ти си говори глупости за компенсиране на пропуски! Кои ще компенсира огромния пропуск на твоето назначение като министър и липсата на адекватни мерки, решения и организация в образованието!
Последни новини