От х:

Днес в x:

Обсерваторията на Рожен въвежда дистанционни наблюдения с 2-метровия телескоп

Националната астрономическа обсерватория на Рожен планира да въведе дистанционни наблюдения с 2- метровия телескоп в условията на пандемия, съобщиха от ръководството на НАО- Рожен.

Дистанционните наблюдения ще дадат възможност на астрономи, включително и от чужбина, да продължат научните си изследвания при променения заради епидемията режим на работа. НАО- Рожен има перфектна оптична свързаност за интернет, което позволява провеждането на такива дистанционни наблюдения с 2- метровия телескоп, обяснява Никола Петров, директор на Обсерваторията на вр. Рожен.

Ограничителните мерки заради пандемията се отразяват на работата и на НАО- Рожен. Посещенията и наблюденията за туристи са преустановени, а студентските практики и школи са сведени до минимум.

Наблюденията на астрономите с телескопите са съобразени с изискванията да се избягва струпване на повече хора. В резултат на ограниченията отпадат и някои от визитите на чуждестранни учени.

При дистанционните наблюдения астрономите ще бъдат свързани с обсерваторията по интернет, а насочването на телескопа ще се извършва от оператор на място в НАО.

Двуметровият телескоп от НАО- Рожен е оборудван с нови цифрови камери от най-ново поколение, допълват от обсерваторията. Камерите са доставени с финансиране по проекти, изпълнени през последните години от НАО. С тях се дава възможност за по-голяма точност на заснемане на отдалечени обекти в Космоса. Новите камери могат да регистрират обекти на разстояние 9.5 милиарда светлинни години, обясняват астрономите. Сред новото оборудване е камера за спектрални наблюдения, с която през тази есен успешно са получени звездни спектри.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини