От х:

Днес в x:

Министър Вълчев: Безпрецедентен ръст на разходите за образование в бюджета за следващата година

През тази година направихме значителна крачка в системата на висшето образование и догодина ще увеличим възнагражденията на преподавателите, като минималната заплата за длъжността "асистент" ще е 1300 лева и няма да изостава от учителската заплата. Това обаче ще бъде обвързано със споразумение, тъй като през тази година за първи път имаме политики и стратегически цели на висшите училища. Те съдържат сериозни мерки за промени в учебните програми и за свързаност между университетите, и всичко това е аргумент, че тези разходи са обвързани с реформи, заяви на брифинг в Министерския съвет за проектобюджета за 2021 г. министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той коментира, че в бюджета за следващата година има безпрецедентен ръст на разходите за образование.

"Очаквахме това да бъде оценено и да има дебат за това колко са важни разходите за образование, но чухме, че наливаме средства в нереформирани сфери и че разходите са разхищаващи и безсмислени", заяви министър Вълчев. Той каза, че инвестицията в преподаватели и учители е най-важната инвестиция в системата на образованието, както и в едно общество. По думите министъра "най-важният фактор в образованието е, бил е и ще остане мотивираният и добре подготвен учител и преподавател".

Правим поредната четвърта крачка за увеличение на възнагражденията на учителите, защото вярваме, че може да имаме добро образование само, ако имаме добри учители и ако мотивираме най-добрите ученици да стават учители, заяви министър Вълчев.

Той съобщи, че "през следващата година средната учителска заплата ще достигне 125 процента от средната заплата за страната". Проблемите в образованието са ни, защото в предишни години пестяхме от образованието и най-вече от учителите, заяви министър Вълчев. Според него "най-голямата кражба от бъдещето би била, ако днес спестим от образование и от учители, тъй като чухме обвинение, че е имало кражба от бъдещото".

Министър Красимир Вълчев коментира, че най-ниските заплати на учителите, като процент от средната заплата, бяха когато беше най-голямата учителска стачка /през 2007 г./. Единствената от последните години, когато не бяха увеличавани учителските заплати, беше 2014 г., когато от опозицията са предложили бюджет, отбеляза образователният министър. Той препоръча по темата за образованието различните партии да водят положителен и смислен разговор за общото ни бъдеще.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини