От х:

Днес в x:

Днес Кърджали тържествено отбеляза своя празник – 21 октомври

Днес Кърджали тържествено отбеляза своя празник – 21 октомври, и 108 години от освобождението на града. Тържеството започна точно в 12 часа пред Паметника на освободителите в градската градина, като неговото начало бе поставено под звуците на химна на Република България. Преди това различни институции, обществени организации, политически партии и граждани поднесоха венци и цветя пред паметника, почитайки паметта на загиналите за свободата на родопския град. Преклонението пред подвига им бе отбелязано и с едноминутно мълчание.

Официални лица по време на празника бяха кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис, неговите заместници инж. Катя Митовска и Тунджай Шюкрю, секретарят на общинската администрация Сабахатин Риза, председателят на Общинския съвет Юсеин Ахмед и общински съветници, областният управител Никола Чанев и неговия заместник Севда Камбурова, енорийският свещеник отец Петър и представител на районно мюфтийство.  

В словото си пред стотиците граждани и гости на града събрали се в Градската градина, кметът д-р инж. Хасан Азис подчерта, че 21 октомври е вълнуваща дата за Кърджали, защото  от  нея  през 1912 година  всъщност  започва истинската  история  на  Кърджали и Източните Родопи.

„На този ден се връщаме назад в годините, за да  потърсим    устоите  на  днешното  ни  самочувствие  и  гордост. Днес  отново   с вълнение и респект заставаме в подножието на този паметник, за да се преклоним пред подвига на полк.Васил Делов, на стотиците войници, за да положим цвете и признателност пред героизма и саможертвата.

Истинското, чисто и осъзнато човеколюбие и чувство за общност ни е превеждало през тежки изпитания през годините. С взаимни компромиси сме преодолявали трудности, доказвайки своята добронамереност един към друг. Именно тези качества на хората са съхранили и духа на нашия град,  защото дълбокият смисъл на думата „свобода” е както правото да определяме собствената си съдба, така също и да даряваме и получаваме обич, да можем да помогнем на нуждаещия се.

 21 октомври е денят на свободата. Свободата е  най-вече осъзната отговорност. Тя изисква от нас  не само да обърнем глава назад и да се осланяме на забележителните постижения на предците си, а да правим нужните решителни крачки за по-доброто бъдеще на нас и на децата ни. Трябва да продължим да бъдем мечтатели. И Кърджали  ще е толкова голям, колкото са големи мечтите на всички нас”, каза в словото си кметът д-р инж. Хасан Азис.

Празникът не мина и без награди. По време на тържеството той връчи на големия математик и създател на школа в СУ „П. Р. Славейков” Вълчо Милчев почетното отличие „Герб на община Кърджали – златен” и почетна грамота.

Изключително развълнуван и поради здравословни проблеми Вълчо Милчев лично не можа да изрази благодарността си за признанието, което получава, но неговите думи предаде водещият на тържеството Борислав Христов.

„Приемам това като оценка за моята работа, трайно свързана през целия ми живот с Източните Родопи, посветена на развитието на младите таланти тук в областта на математиката.Аз имах шанса половината от професионалния ми път да премине в откриването и развитието на математически дарования и считам този период от живота си за изпълнен със съдбовен смисъл. Да дадеш посока на млад човек, да го преведеш през трудния път на познанието от училището в родния град до международни изяви, да му разкриеш света на науката, е дело, което ми донесе дълбоко удовлетворение”, казва Вълчо Милчев.

Той е автор на 5 книги в областта на математиката.  Много са публикациите, негови и на негови учениците, в престижни математически издания в чужбина и успехите на международно ниво на  школата по математика. „В 10 държави по света до нашите имена и училище „Славейков“е стояло името и на нашия град Кърджали. Надявам се, че с това сме записали свой принос за добрия му имидж и извън пределите на България”, казва в словото си Вълчо Милчев. Той благодари за признанието и подкрепата на кмета д-р инж. Хасан Азис, на общинските съветници, на ръководството на училището, където работи над 15 години – СУ „П.Р. Славейков”, както и на медиите.

Тържеството, посветено на 21 октомври – Деня на Кърджали продължи с изпълнения на творчески колективи при Дома на културата.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини