От х:

Днес в x:

Свръхбърза схема за полет на пилотираните кораби до МКС - за 3:03 часа

Свръхбързата схема за полет на пилотираните кораби до Международната космическа станция, която беше изпробвана в сряда от "Союз МС-17", ще се използва често, заяви пред журналисти генералният директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин, цитиран от ТАСС.

"Зависи от задачата за полета. Ние просто показахме, че можем да го направим. И ще го правим често", каза Рогозин. Според него бързите полети дават допълнителни възможности за непрофесионалните космонавти, защото няма да им е нужна дълга адаптация.

Изпълнителният директор на Роскосмос по пилотираните космически програми Сергей Крикальов отбеляза, че подобни полети не са самоцел. "Важно ще е да се осигури удобство за работа на екипажа, ефективност", подчерта той и отбеляза, че има вероятност свръхбързата схема да не се прилага при всеки полет.

Ракетата носител "Союз-2.1а" излетя от космодрума Байконур в сряда в 8:45 часа московско време. Тя изведе в орбита космическия кораб "Союз МС-17" с трима души екипаж - космонавтите на Роскосмос Сергей Рижков и Сергей Куд-Сверчков и астронавтката на НАСА Катлин Рубинс. Корабът достигна до МКС за три часа и три минути.

Новата схема на полет е най-добрият вариант и може да се използва и в бъдеще, смята космонавтът Рижков.

Рогозин разговаря с екипажа и попита Рижков има ли пречки за използването на свръхкратката схема на полета и дали може да се прилага и в бъдеще.

"Схемата е отлична, екипажът се чувства добре. Свръхкратката схема е за предпочитане в тези условия", отвърна Рижков. Той уточни, че полетът е продължил точно три часа, три минути и четиридесет и пет секунди.

Рогозин поздрави и Катлин Рубинс за рождения й ден днес. "Тя днес получи хубав подарък според мен", каза той по повод успешния рекорден полет до МКС на екипажа, в който участва и Рубинс. 

Кейт Рубинс е микробиолог и за втори път на МКС. През тази мисия, която ще продължи 177 дни, тя ще продължи изследванията на ДНК. Екипажът също така ще продължи да търси пробойната в руския модул.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини