От х:

Днес в x:

Основни черти на майсторите на манипулацията и паразитите

В наши дни човек не може да не почувства, че сме обсадени от атакуващи външни манипулации. Това ме накара да се замисля дали изследването на манипулациите при други видове може да даде някакви прозрения за това как да се предпазим от неосъзнавана експлоатация, пише д-р Дженифър Върдълин в Psychology Today. Това е впечатляващ и зловещо правдив материал.

Паразитите са може би най-големите майстори-манипулатори в природата. Въпреки че са мънички, те поставят други видове под своето влияние. Основната цел на паразита е да увеличи числеността си и постигането на тази цел изисква успешно манипулиране на гостоприемника. Един от най-лесните начини да се направи това е да се предизвикат поведенчески промени, които увеличават предаването на паразита от един индивид на друг. За домакина това често води до много странно поведение, като същевременно остава напълно несъзнавано, че неговите действия и мозък са подчинени.

Склонни сме да мислим, че опасността е очевидна, но реалността е, че тя често остава скрита.

Паразитът, наречен Toxoplasma gondii, е един от най-разпространените, като честотата на заразяване варира от 38 до 70% от животните - мечки, елени, домашни пилета, говеда, овце, морски видри и зайци, но тва са само някои. Най-лесният начин да го хванете е като консумирате необработено месо.

Смята се, че една от причините този протозой да е толкова успешен е, че причинява необичайни промени в поведението. Например плъховете, заразени с този паразит, губят естествения си страх от нови предмети, нови храни и се приближават към срещнат хищник, вместо да бягат. Паразитът се нуждае от тях, за да стигне до следващия гостоприемник. Горкият плъх няма представа, че е загубил способността си да разпознава опасността от безопасността. Прецизността на паразита в промените на поведението на плъховете е свързана с мозъчни лезии в амигдалата, която можете да считате за страховия център на мозъка.

По този начин хората, които разчитат на манипулацията, също улавят нашата чувствителност, страхове и емоции. Те работят усилено, за да подкопаят точно вашето доверие и ви карат да носите отговорност за техните действия.

Но инфекцията с токсоплазмоза е само един малък пример за поведенческа манипулация. Има малък червей, който кара щурците и скакалците да се държат наистина много странно. Докато порасне той живее в членестоногите (насекоми, паяци и др.), но живее свободно като възрастен в реки, езера и потоци. Размножава се във водна среда, но се развива в неводни безгръбначни. Това поставя въпроса: Как да премине от една среда в друга, без да умре? Изглежда, че интелигентното решение е да накара домакините си отчаяно да търсят вода и да се гмурнат в нея. Това е в пряка противоположност на интереса и оцеляването на щурците и скакалците, защото те не могат да плуват. Жизненоважно е обаче червеят да успее, в противен случай той ще изсъхне и ще умре.

Това също е черта, често срещана при хора, които манипулират другите: Те се нуждаят от вас, за да задоволят всичките си нужди.

Нещата стават все по-странни и по-странни при вид молци. Това наистина е като от кошмарите и научната фантастика. Подобно на пеперудите, молците преминават през няколко етапа на развитие. Първият при този вид молци са яйцата, които те снасят на гроздове по стволовете и клоните на дърветата. Ларвите се излюпват през пролетта и преминават през няколко етапа, докато растат. Когато са гъсеници и са готови за какавидиране - това може да отнеме от няколко дни до две седмици, този прекрасен процес може да бъде грубо прекъснат, ако за лош късмет хванат вирус. По-точно бакуловирус.

Заразените с този вид вирус ларви стават като зомбита с мисия да се катерят и се изкачват до върховете на дърветата. Този феномен е добре известен и е описан при копринените буби като болест на върха на дървото. Защо са подтиквани към това странно поведение? Очевидно те се изкачват до върховете на дърветата точно преди да умрат и да започнат да се втечняват. Да, прочетохте това правилно, втечняват се. Крайният резултат е отлично разпръскване на вируса, който вали върху нещастните гъсеници отдолу. В течността от заразената умряла гъсеница има милиони и милиони вирусни частици.

Ние също не сме имунизирани срещу другите, които са експлоатирани и манипулирани. Човешките манипулатори култивират и създават сценарии, драма и враждебност между другите, за да осигурят разпространението на техните токсични съобщения и да отвлекат вниманието от поведенческия контрол, който упражняват.

Има множество начини паразитите да заразят, манипулират и контролират своя гостоприемник. Щурците, скакалците, молците и плъховете просто стават средствo паразитите да постигнат целта си. Ние, хората, трябва да обърнем внимание дали не сме свикнали да доразвиваме програмата на някой друг.

За разлика от бедната мравка, заразена с гъбички, която се превръща в зомби, отдалечава се от безопасността на мравуняка, изкачва се по едно листо и го стиска здраво с челюсти, докато гъбичките не взривят мозъка ѝ, ние можем да поставим под въпрос нашите убеждения, да преразгледаме позициите си и да интегрираме нова информация.

Ако се окажете заразени с вярвания, които противоречат на вашето или на вашите ближни оцеляване, при по-внимателен оглед можете да откриете, че сте били манипулирани експертно от човек-паразит.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини