От х:

Днес в x:

13 °C

Турция започва строги ограничения за социалните мрежи

Днес Турция навлиза в нова епоха на строги ограничения в социалните мрежи, които застрашават да заличат присъствието на Facebook и Twitter в страната, ако не свалят спорни публикации.

Законодателството беше прокарано в парламента от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган и следва репресиите на правителството срещу вестници и телевизии на опозицията.

Служителят на "Фейсбук", отговарящ за правата на човека, Йейн Ливайн написа в "Туитър", че това "поражда много тревоги относно човешките права".

Но макар да са уплашени, защитниците на свободата на словото не са сигурни дали правителството на Ердоган ще успее да приложи най-наказателните мерки на закона - или дали социалните мрежи някога ще се съобразят изцяло с тях.

"Ние смятаме, че в наши дни е наистина невъзможно в държава като Турция да се потискат социалните мрежи - това е толкова голяма част от живота на хората", казва Ема Синклер-Уеб, директор за Турция на международната правозащитна организация Human Rights Watch.

Според новите правила платформите с повече от 1 млн. потребители на ден трябва да отворят офиси в Турция, които могат да изпълняват решения на местните съдилища за премахване на нарушаващо съдържание в рамките на 48 часа.

В противен случай те ще се сблъскват със забрани за рекламиране, глоби до 40 млн. турски лири (5,1 млн. долара) и - от решаващо значение - намаляване на честотната лента до 90 процента, което прави платформите ефективно неизползваеми.

Те също така изискват от социалните мрежи да "вземат необходимите мерки" за съхраняване на потребителски данни на местно равнище, въпреки че обвързващото законодателство в този смисъл беше извадено от окончателната версия на законопроекта, приет през юли.

Ердоган не крие презрението си към социалните мрежи, въпреки че неговият профил в "Туитър" има 16,7 млн. последователи.

"Twitter schmitter!", обяви той през 2014 г., обещавайки да "ликвидира всички тези" платформи.

Той изпълни заплахата си, като спря за кратко "Туитър" и YouTube преди местните избори по-късно същата година, което стана по време на скандал с онлайн аудиозаписи, изобличаващи неговия приближен кръг в предполагаем корупционен скандал.

"Целта на закона е да застраши социалните мрежи с послание "спазвай или умри", коментира Синклер-Уеб пред "Франс прес".

Достъпът до сайтове и съдържание вече беше частично ограничен в страната с население от 83 млн. души.

Миналата година "Туитър" посочи Турция, заедно с Русия и Япония, сред първите три държави, отговорни за 86 процента от всички искания за сваляне на публикации.

Адвокатът за правата за поверителност Севкет Уянък заяви, че Турция е блокирала достъпа до 408 000 сайта, 40 000 туита, 10 000 видеоклипа в YouTube и 6 200 публикации във "Фейсбук" към края на 2019 г.

"Когато това вече е така, представете си какво ще бъде след 1 октомври", подчерта Уянък.

Както "Фейсбук", така и "Туитър" са отказали да коментират на въпрос на АФП дали ще спазват новите правила.

Ердоган е открито подозрителен към интернет и веднъж нарече "Туитър" "заплаха" за подпомагане на мобилизирането на антиправителствените протести през 2013 г., което беше едно от най-големите предизвикателства пред управлението на неговата партия.

Мнозина турци, особено младите, получават голяма част от новините си в социалните мрежи, тъй като повечето нормални медии са собственост или контролирани от проправителствени компании.

Всички, от ученици в гимназията, карикатуристи и репортери до бивша "Мис Турция", бяха дадени на съд за туитове и други публикации в социалните мрежи, смятани за обидни за президента.

Новото законодателство набра скорост, след като Ердоган се разгневи през юли от онлайн обиди срещу финансовия министър Берат Албайрак и съпругата му Есра, дъщерята на президента, след раждането на четвъртото им дете.

И все пак Синклер-Уеб отбеляза, че правителствените поддръжници също са станали зависими от социалните мрежи - особено в епохата на ограниченията заради коронавируса и забраните за публично събиране.

"Затварянето им няма да бъде популярен ход", изтъква Синклер-Уеб и допълва: "Ако се опита да приложи този нов закон, правителството също ще се простреля в крака."

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Хороскоп за 24.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Погрижете се за здравето си и добрата си физическа форма. Дори да нямате сериозни проблеми е необходимо да бъдете по-отговорни към себе си. Подбирайте храната си и се движете повече. Съберете силите си за начинание, изискващо много енергия. В личните си взаимоотношения е добре да бъдете по-открити.
24 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С прагматичното си мислене ще се предпазите от разочарования. Следвайте набелязаната си програма и ще избегнете затрудненията, както и се окажете на подходящото място. Срещите ви ще минават гладко и в конструктивен план ще подреждате детайлите по предстоящ проект. Много хора имат се нуждаят от вас, бъдете благосклонни към желанията им.
24 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Финансови придобивки ще направят деня ви особено щастлив. Проявената ви находчивост и съпричастност към проблемите на други хора ще бъде възнаградена. Пред вас се откриват нови хоризонти, не ги затваряйте с прибързани реакции и гняв от чужди ходове. Погрижете се и за здравето си, не експериментирайте с него.
24 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Динамичен ден и промяна на плановете ви. Нововъведение на работното място ще ви съсредоточи към служебните задачи. Ако ви владеят романтични мисли ще трябва да ги отложите до почивните дни. Тогава ще може да си позволите разпускане и повече волности. Няма как, ще трябва да потърпите.
24 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще бъдете ангажирани в много посоки. Независимо с какво се захващате бъдете търпеливи към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в нещо, което сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения със своите изяви.
24 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Делата ви ще се развиват и без да изпадате в крайности. Достатъчно е да сте трезво мислещи и добри. Ако пък решите да бъдете наблюдатели няма да сгрешите. Каквото има да се случи, ще стане. Прекалено изнервени сте, намерете време за почивка. Нужно ви е да преосмислите някои свои възгледи и решения.
24 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се справите със задача, работата по която изисква допълнителна информация. В състояние сте да се мобилизирате и да доведете нещата до добър край, включвайки участието и на други хора. Дайте си почивка вечерта, има какво да ви зарадва, стига да не предпочетете тишината.
24 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще се отнесете достатъчно сериозно към чужд проблем, използвайки рутината и опита, които имате. Помагайки, на практика облекчавате собственото си положение. Безработните ще открият нови идеи, част от които ще побързат да приложат на дело. Постепенно отпада зависимостта ви от други хора.
24 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
24 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще дадете предимство на инициативи от различен характер, като няма да пренебрегвате и текущите си дела днес. Влагайки желание и енергия във всичко, с което се занимавате, ще постигате очакванията си. Домашните ремонти могат да се разраснат, но винаги е така - започваш едно, а излизат още.
24 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще наложите ред и дисциплина по отношение на работата си, особено, ако тя включва участието и на други хора. Тези ви действия няма да се приемат с възторг, но и няма да срещнете спънки. Очертават се финансови придобивки, а други, които търсят работа, ще намерят своето място. Прогнозите ви ще се сбъднат и ще повишите авторитета си, което ви задължава.
24 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Професионални интереси ще ви подтикнат да търсите съдействие от представители с ясни позиции и изразено присъствие в съответната сфера. Организирани и делови, ще пристъпите към адекватни и последователни действия. И ще постигнете своето, така, както сте го правили и до сега.
24 ное 2020
Последни новини