От х:

Днес в x:

Турция започва строги ограничения за социалните мрежи

Днес Турция навлиза в нова епоха на строги ограничения в социалните мрежи, които застрашават да заличат присъствието на Facebook и Twitter в страната, ако не свалят спорни публикации.

Законодателството беше прокарано в парламента от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган и следва репресиите на правителството срещу вестници и телевизии на опозицията.

Служителят на "Фейсбук", отговарящ за правата на човека, Йейн Ливайн написа в "Туитър", че това "поражда много тревоги относно човешките права".

Но макар да са уплашени, защитниците на свободата на словото не са сигурни дали правителството на Ердоган ще успее да приложи най-наказателните мерки на закона - или дали социалните мрежи някога ще се съобразят изцяло с тях.

"Ние смятаме, че в наши дни е наистина невъзможно в държава като Турция да се потискат социалните мрежи - това е толкова голяма част от живота на хората", казва Ема Синклер-Уеб, директор за Турция на международната правозащитна организация Human Rights Watch.

Според новите правила платформите с повече от 1 млн. потребители на ден трябва да отворят офиси в Турция, които могат да изпълняват решения на местните съдилища за премахване на нарушаващо съдържание в рамките на 48 часа.

В противен случай те ще се сблъскват със забрани за рекламиране, глоби до 40 млн. турски лири (5,1 млн. долара) и - от решаващо значение - намаляване на честотната лента до 90 процента, което прави платформите ефективно неизползваеми.

Те също така изискват от социалните мрежи да "вземат необходимите мерки" за съхраняване на потребителски данни на местно равнище, въпреки че обвързващото законодателство в този смисъл беше извадено от окончателната версия на законопроекта, приет през юли.

Ердоган не крие презрението си към социалните мрежи, въпреки че неговият профил в "Туитър" има 16,7 млн. последователи.

"Twitter schmitter!", обяви той през 2014 г., обещавайки да "ликвидира всички тези" платформи.

Той изпълни заплахата си, като спря за кратко "Туитър" и YouTube преди местните избори по-късно същата година, което стана по време на скандал с онлайн аудиозаписи, изобличаващи неговия приближен кръг в предполагаем корупционен скандал.

"Целта на закона е да застраши социалните мрежи с послание "спазвай или умри", коментира Синклер-Уеб пред "Франс прес".

Достъпът до сайтове и съдържание вече беше частично ограничен в страната с население от 83 млн. души.

Миналата година "Туитър" посочи Турция, заедно с Русия и Япония, сред първите три държави, отговорни за 86 процента от всички искания за сваляне на публикации.

Адвокатът за правата за поверителност Севкет Уянък заяви, че Турция е блокирала достъпа до 408 000 сайта, 40 000 туита, 10 000 видеоклипа в YouTube и 6 200 публикации във "Фейсбук" към края на 2019 г.

"Когато това вече е така, представете си какво ще бъде след 1 октомври", подчерта Уянък.

Както "Фейсбук", така и "Туитър" са отказали да коментират на въпрос на АФП дали ще спазват новите правила.

Ердоган е открито подозрителен към интернет и веднъж нарече "Туитър" "заплаха" за подпомагане на мобилизирането на антиправителствените протести през 2013 г., което беше едно от най-големите предизвикателства пред управлението на неговата партия.

Мнозина турци, особено младите, получават голяма част от новините си в социалните мрежи, тъй като повечето нормални медии са собственост или контролирани от проправителствени компании.

Всички, от ученици в гимназията, карикатуристи и репортери до бивша "Мис Турция", бяха дадени на съд за туитове и други публикации в социалните мрежи, смятани за обидни за президента.

Новото законодателство набра скорост, след като Ердоган се разгневи през юли от онлайн обиди срещу финансовия министър Берат Албайрак и съпругата му Есра, дъщерята на президента, след раждането на четвъртото им дете.

И все пак Синклер-Уеб отбеляза, че правителствените поддръжници също са станали зависими от социалните мрежи - особено в епохата на ограниченията заради коронавируса и забраните за публично събиране.

"Затварянето им няма да бъде популярен ход", изтъква Синклер-Уеб и допълва: "Ако се опита да приложи този нов закон, правителството също ще се простреля в крака."

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини