От х:

Днес в x:

19 °C

Цветята променят цветовете си, за да се адаптират към изменението на климата

Климатът в света се променя, а растенията и животните се адаптират като се разширяват в нови територии и дори променят размножителните си периоди. Сега изследванията показват, че през последните 75 години цветята също са се приспособили към повишаващите се температури и намаляващия озон, като са променили ултравиолетовите (UV) пигменти във венчелистчетата си.

UV пигментите на цветята са невидими за човешкото око, но те привличат опрашители и служат като  слънцезащитен крем за растенията, казва Матю Коски, растителен еколог от университета в Клемсън. Точно както UV лъчението може да бъде вредно за хората, то също може да навреди на полените на цветето. Колкото повече абсорбиращ UV лъчи пигмент съдържат венчелистчетата, толкова по-малко вредно лъчение достига до чувствителните клетки.

Преди това същия екип учени установиха, че цветята, изложени на повече ултравиолетово лъчение - обикновено тези, които растат на по-големи надморски височини или по-близо до екватора, имат повече UV пигмент в венчелистчетата си. След това се запитали дали двата фактора, засегнати от човешката дейност - увреждането на озоновия слой и температурните промени, също са повлияли на UV пигментите.

За да разберат, Коски и колеги изследвали растителни колекции от Северна Америка, Европа и Австралия, датиращи от 1941 г. Общо те изследвали 1238 цветя от 42 различни вида. Те снимали венчелистчета от едни и същи видове, събрани по различно време в естествения им диапазон, използвайки UV-чувствителна камера, която заснема промените в UV пигмента. След това те съпоставили тези промени с данните за местното ниво на озон и температура.

Средно пигментът в цветята навсякъде се увеличава с течение на времето - средно с 2% годишно от 1941 до 2017 г., пишат учените в Current Biology. Но промените варират в зависимост от структурата на цветята. В цветовете с форма на чинийка с открит цветен прашец, като лютичетата, абсорбиращият UV лъчи пигмент се увеличава, когато нивата на озона намаляват и намаляват в местата, където озонът се покачва. Но цветята с прашец, скрит във венчелистчетата, намаляват UV пигмента си с повишаване на температурите - независимо дали нивата на озона се променят.

Макар и изненадващо, това "има смисъл", казва Чарлз Дейвис, растителен биолог от Харвардския университет, който не е участвал в работата. Поленът, скрит в венчелистчетата, е естествено защитен от излагане на ултравиолетови лъчи, но този допълнителен екран може да действа и като оранжерия, улавяйки топлината. Когато тези цветя са изложени на по-високи температури, има опасност техният прашец да бъде сготвен, казва той. Намаляването на ултравиолетовите пигменти в венчелистчетата ги кара да абсорбират по-малко слънчева радиация, намалявайки температурите.

Въпреки че подобни промени в пигмента не могат да бъдат забелязани от човешкото око, те се открояват ярко за опрашителите като колибри и пчели. Коски казва, че повечето опрашители предпочитат цветя, които отразяват UV лъчи по върховете на венчелистчета и имат абсорбиращи UV лъчи пигменти близо до центъра. Въпреки че не разбират напълно защо този модел е привлекателен за насекомите, учените смятат, че той вероятно им помага да различат цветята на фона на другите растения, които абсорбират ултравиолетовите лъчи.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Убедени сте, че някъде неизменно гори чистия пламък на доброто, колкото и да е нищожен той. Поставете се на мястото на другите и опитайте да разберете и най-покварените. Необходимо е да се прави разлика. Ще станете неимоверно надеждни, спокойни и оптимистично настроени, ако сте удовлетворени и щастливи от връзката си с партньора. Ще имате късмет с парите. Дори и друг да ви ги дава, ще ги имате предостатъчно.
26 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Действайте предпазливо и осмисляйте всяка своя следваща стъпка. Необходимо е да имате доверие в хората, с които работите и в труден момент да се допитате до тях. Имате добри шансове, но бъдете готови за неочаквано развитие на делата ви.
26 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Предвижданията ви са основателни и сте в състояние да ги реализирани, поне онази част, която касае вас самите. Късметът ще бъде с вас и мечтите ви ще се сбъднат, внасяйки настроение в душата ви. Бъдете по-толерантни към обкръжението си и не се превръщайте в досадници. Това отегчава.
26 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Професионалното ви развитие ще повиши доходите ви. Напрегнати сте и това се отразява на взаимоотношенията с колеги и роднини. Избягвайте конфликтите. С тях не доказвате нищо, а се хабите много. Ще получите нови предложения и възможности за партньорство с влиятелен човек.
26 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Привлича ви идеята да превърнете работата си в осъществена мечта. Имате организаторските умения, знания и контакти, и можете. Късметът също ще ви съпътства. Не пренебрегвайте задълженията си към близките ви и се съобразявайте с чувствата им. Споделете вечерта си с любим човек.
26 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ви ще бъде интересен и емоционално наситен. Вниманието на ви е погълнато от човек, чиито разбирания са сходни с вашите. Свързват ви общи интереси и ще предприемете стъпки към повече сближаване. Не е изключено да оставите работата си на заден план, но това не е препоръчително. Бизнес-делата ви изискват също внимание и работа. Грижете се и за близките си.
26 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Всичко, с което се захванете ще бъде успешно. Доволни ще останат онези творчески личности, които поставят щастието на другите, като водещо начало. Към тях съдбата ще бъде благосклонна, защото те са намерили верния път. Ако имате здравословни проблеми денят предлага успешното им разрешаване. Потърсете алтернативни решения.
26 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Радвайте се, желайте доброто на другите и ще се чувствате прекрасно благодарение на успехите, които бележите в личния си живот. Не се доверявайте безрезервно на колегите си, някой може да ви навреди. Необходимо е да се движите повече, ако започнете диета днес ще постигнете добри резултати.
26 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес правете повече добрини. Те ще се припомнят в подходящ момент, и това ще увеличи успехите ви. Приятелска сбирка ще ви разведри и донесе повече настроение. Случайно запознанство е възможно да прерасне в трайна връзка за неангажираните от вас.
26 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Като хора обичащи предизвикателствата и днес няма да пропуснете да бъдете там, където се случва всичко интересно. Захващате се с нещо, което ви се струва достатъчно перспективно и същевременно интересно. Умеете да привличате други хора за кауза, в която вярвате и за която работите. В личен план ви предстои интригуващо запознанство.
26 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Запазете добрия тон, за да не се поставите в деликатна ситуация. Овладейте емоциите си и свършете работата си без да ви се налага да влизате в пререкания с когото и да било. Нечия подкрепа ще внесе увереност в силите ви и ще ви помогне по-добре да организирате намеренията си за деня.
26 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Делови успехи ще бележат тази седмица. Финансовото ви благосъстояние значително ще нарасне най-вече благодарение на усилията, които сте положили в миналото. Направете близките си съпричастни на успехите си.
26 окт 2020

Случаен виц

Последни новини