От х:

Днес в x:

40% от растителните видове са застрашени от изчезване

Около 40 процента от 500 000 идентифицирани растителни и гъбични видове в света са изложени на риск от изчезване, предаде ДПА.

Усъвършенствани техники за оценка и анализ са позволили на учените да коригират данните от предишно проучване, се посочва в доклада "Състояние на света" на Кралските ботанически градини във Великобритания.

Докладът, принос към който имат 210 учени от 42 страни, повишава прогнозния дял на застрашени от изчезване растителни и гъбични видове до 39,4% от 21% според проучване от 2016 г.

Сред застрашените видове са 723 вида с медицинско приложение, на фона на нарастващото глобално търсене на лекарства от естествен произход.

Докладът също така подчертава недостатъчното използване на растения, които са потенциални източници на храна или енергия.

Авторите на доклада отчитат 7039 годни за консумация растения, но отбелязват, че 90 процента от "енергийния прием на храна" в света идва само от 15 растителни вида, като около четири милиарда души разчитат изцяло на ориз, царевица и пшеница.

"Данните от тазгодишния доклад рисуват картина на свят, който е загърбил потенциала на растенията за справяне с основни глобални проблеми като хранителна сигурност и климатични промени. От дълго време обществата са прекалено зависими от твърде малко видове. Във времето на бърза загуба на биоразнообразие ние не успяваме да се възползваме от една изключително разнообразна съкровищница и пропускаме огромна възможност за нашето поколение", казва Александър Антонели, научен директор в Кралските ботанически градини.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини