От х:

Днес в x:

8 °C

Откриха планета с размерите на Земята – представяме ви Пи с орбита от 3,14 дни

Малкият свят, намиращ се на 186 милиона светлинни години от Земята, носи официалното име K2-315b. Тя е с размерите на нашата планета и прави едно пълно завъртане около звездата си за точно 3.14 дни. Откривателят ѝ я нарича с математическото наименование Пи, защото това е доста близо до константата пи, която отразява отношението между обиколката и диаметъра на окръжността.

За съществуването на "Пи Земя" се подозира от известно време. Първоначално индикации за наличието на странното небесно тяло бяха уловени през 2017 година, когато космическият телескоп Kepler изпълняваше своята втора и разширена мисия. Всъщност той е засякъл 20 леки спада на равни интервали в приеманата светлина, а това е най-честият признак, че е открита нова екзопланета. Тези спадове се наричат транзити и се регистрират като леки колебания в звездната светлина. Разбира се, наличието им не е достатъчно доказателство за такова гръмко твърдение, ето защо екип от астрономи се обръщат към SPECULOOS –  система от свързани телескопи, които работят заедно и търсят близо до звездите джуджета екзопланети с размери, подобни на земните.

Пи е с подобна големина и най-вероятно е доста скалиста по подобие на Земята, Марс, Меркурий и Венера, но подробности могат да се научат единствено след доста по-подробно изследване. Такова например е оптичната спектроскопия, разчитаща на доплеровия ефект – при нея се разглеждат промените в дължините на светлинните вълни, излъчвани от звездата. Те са компресирани при приближаване и по-опънати, докато образът се отдалечава. За съжаление екипът изключва възможността на Пи да съществуват условия за живот, поне не такива, каквито ги познаваме. Взимайки предвид голямата орбитална скорост от 81 км/секунда (за сравнение орбиталната скорост на Земята е 29.78 км/секунда), повърхността на екзопланетата най-вероятно е прекалено гореща. Въпреки това тя е интересна цел за проучване и евентуална бъдеща тераформация.

Както астрономите, така и Пи и нейните по-малки родственици очакват с нетърпение появата на телескопа JWST, който е предназначен да изследва детайлно атмосферата на далечните извънземни светове.

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Промени на работното място, за някои свързани със смяна на екип или нови отговорности. Съществуващите затруднения няма да ви откажат и ще продължите да работите, изяснявайки перспективите пред себе си. Настроението ви ще се подобри в следобедните часове, научавайки нещо важно за делата си.
04 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Финансовото ви състояние започва постепенно да се стабилизира, което ще повиши самочувствието ви и ще ви направи по-дръзки. Проявете добротата си и дайте своя дял за подпомагане на нуждаещи се. Красота има навсякъде, стига да я виждат очите ни. Вечерта споделете с приятели, но не прекалявайте с алкохола.
04 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не сте застраховани от здравословни проблеми, предвид усилената си работа и стрес. Вземете мерки и не гледайте песимистично на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не гу-бите присъствие на духа. Тревогите ви може да са прово-кирани и от активната ви позиция по проблеми, засягащи власт имащите.
04 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Осланяйте се на потенциала и уменията, които притежавате при договаряне на условия с работодатели и партньори. Можете да постигнете напредък за това бъдете решителни. Пътуване зад граница ще ви натовари с ангажиментите си по неговата организация, но пък ще ви достави удоволствие и нови познанства. Някои ще изпитват здравословни неразположения.
04 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят се очертава като много забавен и приятен. Днес сте в стихията си. Пленявате околните със слънчево настроение и духовити забележки. Изключително контактни сте и привличате вниманието дори на непознати хора. Имате нужда от развлечения, така че не пропускайте нито една възможност за вечерта. Наслаждавайте се на почивката си.
04 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Разпилени сте и се захващате с много неща наведнъж. Определете най-важното за вас и се концентрирайте върху него. Изгледите ви за успех са повече от добри, просто трябва да положите малко целенасочени усилия и да не се отказвате.
04 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ще ви занимават различни въпроси, но с приоритет ще бъдат бизнес-проектите ви. Творческите ориентираните от вас ще се насладят на общуването си с хора, близки по дух и усещане. За всички ви е важно да сте коректни във взаимоотношенията си и в тази връзка ще изясните максимално позициите си по отношение на обща работа.
04 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С правилния си избор днес може да си осигурите финансова независимост и душевен комфорт. Разочарования също са възможни и то по линия на взаимоотношения и разминаване с очакванията ви. В семейна среда ще се чувствате по-спокойни и защитени от чужди и враждебни намеси. Пазете се от измами.
04 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Статуквото в момента изглежда напълно ви устройва. Не губете време да се чудите как да угодите на някого. Направете най-доброто за себе си и се наслаждавайте на резултата. Ще се изненадате, когато видите сияещото от благодарност лице на любимия човек. Няма за какво да се тревожите.
04 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С настроение ще свършите задачи, които отлагате от доста време. С вярно решение и прагматичен подход ще се отнесете към възникващите проблеми, както на работното място, така и в къщи. Интимният ви партньор ще ви изненада приятно. На внимание и обич ще се радвате и от любимите си хора.
04 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ви води силното ви желание да постигнете нещо конкретно. Истината е, че не си давате сметка какво точно сте в състояние да свършите, и какво не. Имайте повече търпение, когато става дума за работа с други хора. В личен план ще се радвате на приятни моменти с човека, на когото държите.
04 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Очертаващото се пътуване ще ви създаде приятни емоции. Ще получите покана от някой за общ бизнес. Работете за постигането на целите си, като задълбочавате контактите си, но не ви съветвам да участвате в съдружия. Силната ви индивидуалност ще влезе в конфликт с нечии интереси.
04 мар 2021
Последни новини