От х:

Днес в x:

15 °C

Тео Ушев за мълчанието на интелектуалците за протеста: Не се кланяйте на тези, които ви дават финанси!

Световноизвестният български аниматор Теодор Ушев е в България, където снима първият си пълнометражен игрален филм в замъка в Равадиново. Антиутопията е с работното заглавие "φ1.618". Премиерата се очаква през 2022 г.

Филмът е за българската действителност. Породен е от нея. Пренесен е 200 години след днес. Това е филм за взривяването на системата, а тя може да се взриви само с повече любов и повече приятелство - казва Тео Ушев пред bTV, но се притеснява, че "нещата се развиха толкова бързо, че аз си мислех ние правим антиутопия но май ще се окаже, че правим социалистически реализъм, както е тръгнало. Страх ме е докато свършим филма, да не сме назад във времето, да правим исторически филм, вместо филм за бъдещето".

Филмът можел да бъде сниман изцяло в Мексико, където му предложили пълно финансиране, но режисьорът отказал, за да бъде първият му пълнометражен филм български.

"Половина филм трябваше да бъде заснет в Мексико, в студиото на Гилермо дел Торо. Те даже ни казаха: "Елате, ще снимате целия филм при нас, ние ще ви осигурим всички средства, които са ви нужни". Но исках първия ми игрален филм да е направен в България. Ако бях отишъл там, щеше да стане мексикански филм", обяснява Ушев.

Ситуацията с COVID, по думите му, е "шок за всички нас - страх, объркване, не усещахме какво ни се случи".

"Този филм много ми помогна да изляза от това състояние. Знаех, че ще го снимаме тази година или никога вече. Не знаех дали някой няма да се разболее, пазим актьорите като писани яйца да не би някой да се разболее", казва той за ситуацията и описва екипа си като титани, без които не би се справил.

Днес той коментира не само работата си, а и продължаващите протести у нас, включително мълчанието на интелектуалците, или поне на повечето от тях, породено от зависимости и финансиране.

"Българските интелектуалци е крайно време да осъзнаят, че ако някой ги финансира, те не трябва да му целуват ръка. Те са финансирани, защото са много добри. Те не трябва да се кланят и целуват ръка на тези, които им дават финанси. Хора, не сте длъжни. Това, че някой ви е дал грант или стипендия не означава, че трябва да споделяте неговите политически възгледи", обърна се Тео Ушев към тях в интервю за bTV.

За протестите той казва, че ги подкрепя, че му се е искало да бъде по-често на площада, но е успял да се присъедини само към два от тях.

"Няма лош протест, особено тези, които са за принципни неща, които напълно подкрепям.

Това, което не ми хареса, е че има много стари муцуни, които търсят реванш, търсят да изтупат праха от измърсения си имидж, да ги яхнат и да се опитат да се върнат на бял кон. Жалко е, не им прави чест. Те са направили много мръсотия, съсипали са много България, за са се появяват отново. Навредиха на протестите колкото никой друг.

Жалко за младите хора. Имаше една добра енергия, един хъс, които се страхувам, че може да изчезнат", казва Ушев.

Убеден е, че "с магическа пръчка няма да стане", че "трябва да работим, да протестираме всеки ден. Само така няма да ни се налага да изриваме отново, начисто корупцията".

Според него правителството много е допринесло да ескалира протестът, защото "от самото начало те се държаха абсолютно неадекватно. Те можеха да се държат просто по-възпитано и по-нормално, а се държаха, сякаш защитаваха Краля Слънце. Всички беди, които им се струпаха, те сами си ги направиха".

Казва, че лично той протестира против корупцията.

"Аз протестирам против корупцията. България е най-корумпираната държава от всички, в които съм бил. Навсякъде има корупция, но там поне е в нормални размери. Тук е повсеместна. Виждаш как за едно нещо, за което са взели едни пари, 10% от тях са инвестирани, 90% са откраднати. Навсякъде по света е обратното - 90% са инвестирани, 10% са откраднати.

Тук за един месец видях повече луксозни коли, отколкото съм виждал за 20 години в Канада. Това не е получено с усилен труд, денонощен, а с кражби".

На тезата, че няма кой да дойде след ГЕРБ отговаря: "Разбира се, че има кой да дойде. Аз, ако мина по площада, за 10 минути ще събера поне 10 човека, които ще вършат повече работа от тези, които ни управляват в момента. Това са пълни глупости. Проблемът е със старите муцуни, които се опитват да се набутат. Може да има два, три пъти предсрочни избори, но накрая ще се намери".

Въпреки всичко Тео Ушев споделя, че в България се чувства най-добре.

"Тук са приятелите ми, чувствам го като родина, никой не може да го замести. Може да е по-удобно да се работи в чужбина, но това е място, което смятам, че е мой дом", казва той.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ако днес се нуждаете от съвет, допитайте се до близък приятел или роднина. Така може да не се съмнявате в неговата лоялност. Видимо се нуждаете от промяна на обстановката около себе си. Сами можете да си създадете душевен комфорт, но също се погрижете и за близките си. Любовта ви се усмихва днес.
24 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
По-често давайте израз на добрите чувства към близките си, за да се радвате на взаимност. Духът ви ще укрепне и това ще се отрази благоприятно на живота ви. Въпросите, които ви вълнуват ще намерят по-бързо решението си, срещайки разбиране и подкрепа. Не правете компромиси с нещата, които са важни за вас.
24 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Планирате да свършите много неща днес, но ако не се организирате по подобаващ начин, едва ли ще доволни от резултатите, които постигате. Част от вас губят прекалено много време в колебания и това едва ли ще им помогне да се вместят в предвидените за работата им срокове. Можете да оползотворите свободното си време с активно раздвижване или спорт.
24 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
По никакъв друг начин не виждате изхода от нещата за себе си, освен като победители. Това ви поведение ви поставя най-отпред и ви мотивира да дадете най-доброто от себе си. Нямайте колебания относно начина си на действие, вие знаете къде са силните ви страни. Ще имате подкрепа, ако такава ви е нужна.
24 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще останете доволни днес от това, което се случва около вас. Имате възможността да изпълните намеренията си и го правите по блестящ начин. Измъквате се ловко от деликатна ситуация и то в печеливша позиция. Ще ви се наложи да изчакате още нещо, което досега не ви се е отдавало, скоро ще успеете да го направите според предварителните си планове.
24 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви дълго мечтан ден в домашна обстановка, където атмосферата едва ли ще бъде нарушавана от разноречия и други неприятни неща. Наслаждавайте се на спокойствието си и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица.
24 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Придържайте се към онова, което се изисква от вас, за да не ви вземат за особняци. Желаете да имате повече свобода, но засега се задоволете с това, което ви се предлага. Ще намерите верния път към сърцето на желания от вас човек, но трябва и вие да дадете от себе си повече.
24 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
След усилията ви напоследък парите няма да закъснеят. Постепенно възстановявате обичайния си ритъм на живот. Без излишни усилия получавате това, което искате. Добри новини свързани с близките ви правят деня ви още по-хубав. Съвместни ангажименти ви дават възможност да получите добри позиции.
24 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Помислете кое е най-доброто за вас и семейството, и с него се заемете. Краткосрочните цели са за предпочитане, виждате резултатите веднага и това ви дава сили да продължите. Освен това се нуждаете и от почивка, а също и от развлечения. Дали ще ви стигне времето всичко…
24 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днешният ден едва ли ще си останете у дома. Независимо с какво ще го свържете, бъдете сигурни, че ще останете доволни от прекараното време. Разтоварвате се сред хора, които не сте виждали отдавна или пък виждате за пръв път. При всички случаи промяната на обстановката ви се отразява особено добре.
24 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще имате възможност да изчистите някои стари задължения. В интимен план искреността би ви донесла успех, колкото и невероятно да звучи. Бъдете открити за желанията си и може да се изненадате от споделената обич, която ще срещнете. Приемате на доверие думите на непознат за вас, но не се лъжете.
24 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С желание ще се погрижите за близките ви хора, но и не само защото ще бъдете помолени за това. Добре съзнавате, че помагайки им да подредят живота си, помагате и на себе си. Изразявайки уважение към мнението на околните, ще откриете, че симпатиите ви са взаимни и от това ще последват интересни развития.
24 окт 2020
Последни новини