От х:

Днес в x:

23 °C

Джеймс Пардю: Борисов е "лека форма на Путин"

Европа може и трябва да се намеси, за да защити демокрацията в България. Това пише в текст за авторитетното издание "Политико" бившият посланик на САЩ в София Джеймс Пардю.

"Крайно време е Европа ясно да покаже, че е до българите и исканията им за истинска демокрация, и да предприеме конкретни стъпки, за да им помогне да постигнат тази цел", смята той. "България изглежда като демократична държава на повърхността, но в действителност политическата и съдебната ѝ системи са изгнили до корен".

По думите на Пардю Борисов на практика е унищожител политическата опозиция в страната със заплахи, корупция на местно ниво и предполагаемо купуване на гласове, създавайки система с много от характеристиките на еднопартийна държава.

"Борисов и политическият му апарат могат да бъдат характеризирани като "лека форма на Путин", пише още той, тъй като използват същите тактики, но малко по-меко. "Макар че Борисов обича да се представя като популист, методите му са авторитарни."

Какво да прави Европа

За съжаление Вашингтон няма да помогне за подобряване на демокрацията в България, докато Доналд Тръмп е в Белия дом, тъй като той няма интерес към разпространяването на демокрацията, отбелязва Пардю.

ЕС обаче има средствата и има и интерес да се бори с липсата на върховенство на закона, свобода на медиите и други основни елементи на демокрацията, смята той и очертава три стъпки.

Първо, ЕС и държавите-членки да признаят легитимността на демонстрациите и уязвимостите на демокрацията в страната.

Второ, ЕС да обяви, че ще започне интензивно разследване на употребата на фондове и ще наложи наказания.

Третата стъпка трябва да включва мониторинг на изборите, преглед на свободата на медиите и предложения за съдебна реформа.

"Бъдещето на България трябва да бъде решено от българите, но днес искащите демокрация по улиците не могат сами да докарат основните демократични промени. Ако Европа иска да се състои от съюз на истински демокрации, ЕС и членките му трябва да защитават този идеал и да се борят за него."

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Го
  Господин
  2 0
  10:49, 17 сеп 2020
  господин перде, много се лъжеш. Не може да стане и грам сравнение на борисов с Путин. Господин Путин запази Русия и за това много ви е яд!
 • 2
  Го
  господин
  2 0
  10:52, 17 сеп 2020
  борисов е ваше протеже и изцяло предаде България, предаде стремежите на много поколения, предаде архивите, предаде традициите,предаде децата,предаде и химна на държавата ни и превърна страната ни в колония.
 • 3
  Го
  Господин
  2 0
  10:57, 17 сеп 2020
  Господин Путин е от друго тесто.При тях предателите ги чака само едно-смърт. Не се правете на ударени. Хората тук протестират вече 70 денонощя. Нали се пишете за големи радетели за демокрация. Защо разсипахте Ирак, Либия, Сирия, Украйна, България сега Беларус ?

Хороскоп за 26.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Убедени сте, че някъде неизменно гори чистия пламък на доброто, колкото и да е нищожен той. Поставете се на мястото на другите и опитайте да разберете и най-покварените. Необходимо е да се прави разлика. Ще станете неимоверно надеждни, спокойни и оптимистично настроени, ако сте удовлетворени и щастливи от връзката си с партньора. Ще имате късмет с парите. Дори и друг да ви ги дава, ще ги имате предостатъчно.
26 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Действайте предпазливо и осмисляйте всяка своя следваща стъпка. Необходимо е да имате доверие в хората, с които работите и в труден момент да се допитате до тях. Имате добри шансове, но бъдете готови за неочаквано развитие на делата ви.
26 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Предвижданията ви са основателни и сте в състояние да ги реализирани, поне онази част, която касае вас самите. Късметът ще бъде с вас и мечтите ви ще се сбъднат, внасяйки настроение в душата ви. Бъдете по-толерантни към обкръжението си и не се превръщайте в досадници. Това отегчава.
26 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Професионалното ви развитие ще повиши доходите ви. Напрегнати сте и това се отразява на взаимоотношенията с колеги и роднини. Избягвайте конфликтите. С тях не доказвате нищо, а се хабите много. Ще получите нови предложения и възможности за партньорство с влиятелен човек.
26 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Привлича ви идеята да превърнете работата си в осъществена мечта. Имате организаторските умения, знания и контакти, и можете. Късметът също ще ви съпътства. Не пренебрегвайте задълженията си към близките ви и се съобразявайте с чувствата им. Споделете вечерта си с любим човек.
26 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ви ще бъде интересен и емоционално наситен. Вниманието на ви е погълнато от човек, чиито разбирания са сходни с вашите. Свързват ви общи интереси и ще предприемете стъпки към повече сближаване. Не е изключено да оставите работата си на заден план, но това не е препоръчително. Бизнес-делата ви изискват също внимание и работа. Грижете се и за близките си.
26 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Всичко, с което се захванете ще бъде успешно. Доволни ще останат онези творчески личности, които поставят щастието на другите, като водещо начало. Към тях съдбата ще бъде благосклонна, защото те са намерили верния път. Ако имате здравословни проблеми денят предлага успешното им разрешаване. Потърсете алтернативни решения.
26 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Радвайте се, желайте доброто на другите и ще се чувствате прекрасно благодарение на успехите, които бележите в личния си живот. Не се доверявайте безрезервно на колегите си, някой може да ви навреди. Необходимо е да се движите повече, ако започнете диета днес ще постигнете добри резултати.
26 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес правете повече добрини. Те ще се припомнят в подходящ момент, и това ще увеличи успехите ви. Приятелска сбирка ще ви разведри и донесе повече настроение. Случайно запознанство е възможно да прерасне в трайна връзка за неангажираните от вас.
26 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Като хора обичащи предизвикателствата и днес няма да пропуснете да бъдете там, където се случва всичко интересно. Захващате се с нещо, което ви се струва достатъчно перспективно и същевременно интересно. Умеете да привличате други хора за кауза, в която вярвате и за която работите. В личен план ви предстои интригуващо запознанство.
26 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Запазете добрия тон, за да не се поставите в деликатна ситуация. Овладейте емоциите си и свършете работата си без да ви се налага да влизате в пререкания с когото и да било. Нечия подкрепа ще внесе увереност в силите ви и ще ви помогне по-добре да организирате намеренията си за деня.
26 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Делови успехи ще бележат тази седмица. Финансовото ви благосъстояние значително ще нарасне най-вече благодарение на усилията, които сте положили в миналото. Направете близките си съпричастни на успехите си.
26 окт 2020
Последни новини