От х:

Днес в x:

Как унищожихме 68% от дивата природа

Не от вчера и днес се говори за все по-бързите темпове, с които природата около нас изчезва. Къде заради климатичните промени, къде заради човешката дейност, индустриализацията, застрояването и унищожаването на естествените местообитания, намаляването на животинските видове в световен мащаб е процес, който изглежда все по-необратим.

Според последния доклад на WWF The Living Planet Report 2020, популацията в дивата фауна е намаляла средно с 68% за последните четири десетилетия. В него се оценява намаляването на над 4392 наблюдавани вида бозайници, птици, риби, влечуги и земноводни между 1970 и 2016 г.

В някои региони, като Латинска Америка и Карибите, ситуацията е още по-притеснителна, защото говорим за среден спад на въпросните животински видове с цели 94%, което си е почти напълно изчезване.

Биоразнообразието в сладководните басейни също намалява с най-бързи темпове. Популациите на сладководни бозайници, птици, земноводни, влечуги и риби спадат средно с 4% всяка година от 1970 г. насам. Това се дължи на използването на сладководни ресурси за производство на храна за изхранване на нарастващо население.

Докладът предупреждава, че унищожаването на екосистемите заплашва около милион видове - 500 000 животни и растения и 500 000 насекоми - от изчезване през следващите десетилетия и векове. Освен това, сме достигнали още един отрицателен рекорд - цели 75% от повърхността на планетата са непокрити от лед.

Изследователите са категорични, че природата се унищожава от нас с "безпрецедентна в историята скорост". Все пак, надежда има, ако се предприемат необходимите и навременни мерки, свързани с промяна на начина, по който произвеждаме и консумираме храна, борбата с промените в климата и опазване на природата, предава CNN.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини