От х:

Днес в x:

Как се променя доверието към ваксините по света

Изображение 1 от 3

    Медицинските лаборатории по целия свят са мобилизарани до предела си за разработване на ваксина, която би могла да сложи край на пандемията веднъж завинаги, но тепърва светът се срещне още по-трудно предизвикателство - достигането ѝ там, където е най-нужна.

    Преди десет години международен екип от изследователи създаде Проект за доверие към ваксините (VCP), за да изясни глобалните нагласи по отношение на безопасността и ефикасността на ваксинацията.

    Докато самото поставяне на ваксинацията се следи внимателно по целия свят от групи като Световната здравна организация (СЗО), разбирането за културните тенденции, които стоят зад процеса на вземане на решения, в най-добрия случай е слабо.

    За да се справи с този недостиг на данни, VCP анализира стотици проучвания и десетки хиляди интервюта, събрани между 2015 и 2019 г., предоставяйки жизненоважна информация относно убежденията за ваксинацията на повече от 284 000 души в 149 страни.

    Резултатите от проучването предоставят глобална карта на нарастваща и спадаща увереност в цялостната безопасност и обща ефективност на ваксините и значението на ваксинирането на децата.

    Изследователите също така са събрали демографски подробности, за да ги комбинират с резултатите от проучването, което им позволява да моделират връзките между приемането на ваксини и фактори като религиозна вяра, социално-икономически статус и дори източници на доверие.

    Резултатът е атлас на нарастващи страхове, нарастващо доверие и индикации за тревожни вирусни горещи точки през следващите години.

    В целия Европейски съюз нагласите намаляват и намаляват. Само преди две години 64% от полските граждани категорично се съгласяват, че ваксините са безопасни. Година по-късно броят е спаднал до 53% - един от всеки десет вече не вярва.

    Във Франция доверието във ваксините е значително ниско през последните години, като едва всеки пети се съгласява, че са безопасни през 2018 г. До края на 2019 г. това се е подобрило до почти всеки трети.

    Подобни подобрения са наблюдавани и на други места в Европа и Великобритания, включително Финландия, Италия и Ирландия. Всъщност към края на миналата година в по-голямата част от ЕС доверието във ваксините се е покачило.

    На изток нещата не изглеждат толкова обещаващи. През 2015 г. едва 2% от хората в Азербайджан категорично не са се съгласили, че ваксините са безопасни. До края на 2019 г. това скача до шокиращите 17%.

    Афганистан, Индонезия и Пакистан имат също толкова малки цифри -  от 1 до 2% от хората не са съгласни по отношение на безопасността на ваксините, с по-малко значителни скокове до 3 до 4 процента за същия период.

    Връзките между демографските подробности и доверието във ваксините могат да осигурят на здравните работници по-добри идеи за това кой да се ангажира и как да предприеме промяна в перспективите. Мъжете например са по-малко склонни да се ваксинират. Такива са и тези с ограничено образование.

    В някои случаи причината за загубата на доверие може да бъде проследена до конкретни събития. Например, страховете и объркването относно ваксината срещу вируса Денга, наречена Dengvaxia, противоречиво въведена през 2017 г., изглежда стоят зад драматичния спад на доверието във ваксините във Филипините. През 2015 г. те бяха в топ 10 на най-уверените страни, като 82% категорично се съгласиха, че е безопасна. До 2019 г. това е паднало до 58%.

    В страни като Индонезия религиозните власти могат силно да повлияят на общественото мнение по отношение на програмите за ваксинация и тяхната безопасност.

    Отвъд суровата статистика има фини подробности за това как тези нагласи могат да повлияят на поведението, когато става дума за ваксинирането на децата.

    "Нашите открития показват, че хората не отхвърлят непременно важността на ваксинирането на децата си, дори ако се съмняват в това колко безопасни са ваксините", казва Клариса Симас, психолог от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, Великобритания.

    "Изглежда, че обществеността като цяло разбира важността на ваксините, но научната и обществената здравна общност трябва да се справят много по-добре в изграждането на обществено доверие в безопасността на ваксинацията, особено с надеждата за ваксина срещу COVID-19."

    Много се промени през последните месеци, разбира се. Нагласите се развиват почти седмично, тъй като дезинформацията се засилва от социалните медии, а надеждите и страховете се конкурират на фона на глобална здравна катастрофа.

    Което е още по-голямата причина да се изгради ясна основа на знанието за това как хората по света променят мнението си за общественото здраве.

    В много отношения поставянето на ваксини е толкова научен проблем, колкото и тяхното създаване. Грубата сила няма да го намали, така че ще трябват информирани стратегии за обществен ангажимент за изграждане на доверие в здравеопазването, считат авторите на изследването.

    Това изследване е публикувано в The Lancet.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Jd
      jduddd
      2 0
      12:23, 11 сеп 2020
      В тубата има клип. Преведен на български. Бил гейтс казва че чрез ваксини щенамалят населението на земята с 15 процента. Вижте го. Лекарите са заблузени. Вкарани са в престъпен заговор без да знаят. Само няколко лаборанта в света знаят какво всъщност има във ваксините и как действа. Другото е пропаганда
    Последни новини