От х:

Днес в x:

Историческа промяна на Оскарите

В последните години наградите на Американската филмова академия винаги са свързани с един или друг скандал. Сцената им се превръща в място за отправяне на политически послания, а изненади сред номинираните и победителите никога не липсват.

Сега обаче изненадата е по-различна и идва месеци преди поредната, 93-та церемония по раздаване на златните статуетки Оскар, която ще е чак на 25 април догодина. От филмовата академия обявиха новите си правила, на които трябва да отговарят кандидатите в категорията Най-добър филм. Те влизат в сила за всички продукции от 2024 г., които искат да се борят за отличието през 2025 г.

Целта на тези исторически промени е да се подпомогне разнообразието и равнопоставеността като на големия екран, така и извън него, независимо дали говорим за пол, сексуална ориентация, расова и етническа принадлежност или принадлежност към групи с увреждания.

Според новите правила, за да бъдат в списъка на номинираните за Оскар за най-добър филм, кандидатите трябва да отговарят на поне две от общо четири изисквания за толерантност и подкрепа на разнообразието. Те са свързани с това, което виждаме на екрана като финален продукт, снимачния екип, студиото, както и с възможностите за обучение и напред, които продукцията предлага (като стажантски програми например).

Във всяка от четирите категории има конкретни стандарти, които трябва да бъдат спазени, за да може филмът да намери мястото си сред номинираните.

Например, поне един от главните герои или значим второстепенен трябва да бъде от слабо представена расова или етническа група. Поне 30% от второстепенните роли трябва да бъдат за представители на две недостатъчно представени групи или пък основната сюжетна линия да се върти около една подобна група. Под тези групи се визират жени, цветнокожи, LGBTQ + хора или хора с увреждания.

По отношение на творческото ръководство и състава на екипа на филма, трябва да има поне две ръководни длъжности, които да се заемат от членове на слабо представени расови и етнически групи. Поне шестима други членове на екипа трябва да са от подобни групи или пък 30% от целия екип да е от жени, цветнокожи, хора с увреждания и LGBTQ +, предава Guardian.

Третата категория се занимава с възможностите за платен стаж, както и с възможности за обучение на работници, а четвъртата е свързана с представителството в екипите по маркетинг, публичност и дистрибуция. Филмите ще представят поверителни формуляри, с които ще доказват, че отговарят на стандартите за включването им в списъка с номинирани.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини