От х:

Днес в x:

Швейцария с най-иновативната икономика в света. Къде е България?

Швейцария и през 2020 година запазва лидерската си позиция сред най-иновативните икономики в света, следвана от Швеция, САЩ, Великобритания и Нидерландия, информира ТАСС.

България се е изкачила от 40-о на 37-о място в класацията на Световната организация за интелектуална собственост (СОИС) сред 131 държави, се посочва в доклада на сайта на организацията. Непосредствено преди страната ни се нареждат Латвия, Унгария и Обединените арабски емирства, а след нея - Полша, Словакия и Литва.

Китай остава на 14-а позиция, а Русия е слязла от 46-о на 47-о място в класацията, която Швейцария оглавява от 2011 година.

Индия продължава да бъде най-иновативната икономика в Централна и Южна Азия.

Други регионални лидери в иновациите са Република Южна Африка, Чили, Израел и Сингапур.

Класацията се изготвя на основата на 80 показателя, вариращи от традиционни мерки като инвестиции в изследователска и развойна дейност и международни патенти и заявления за търговски марки до по-нови показатели като създаване на приложения за мобилни телефони и високотехнологичен износ.

България се представя най-добре в областта на знанията и технологиите (29-о място) и най-зле - в пазарното усъвършенстване (97-о място).

Страната ни е на трето място в групата на икономиките с по-високи средни доходи и на 24-о място в Европа.

Пандемията от Ковид-19 сериозно затруднява финансирането на иновациите и може допълнително да ускори прехвърлянето на умения към Азия, предупреждават авторите на доклада, цитирани от Франс прес.

"Най-големият риск е разходите и средствата за финансиране на иновациите да не се въртят, когато световната икономика страда от забавяне", отбеляза на виртуална пресконференция директорът на СОИС Франсис Гъри.

В дъното на класацията са Етиопия, Нигер, Мианма, Гвинея и Йемен.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини