От х:

Днес в x:

Ден 48: Протестиращи изсипаха риба пред МС, контрапротест с подписка

За 48-и пореден ден протестиращи се събират на протест в т.нар. Триъгълник на властта. Протестиращите изсипаха пред сградата на Министерски съвет няколко кашона с мъртва риба, като посланието е "Рибата се вмирисва откъм главата".

Рибата се вмирисва откъм главата, а главата е там, каза единият от лидерите на протеста Арман Бабикян и призова протестиращите да оставят рибата пред сградата на правителството. Той посочи, че идеята на "днешния подарък", донесен от съмишленици от Поморие, е и най-после да нахранят тези, които не са успели да се нахранят 11 години.

Бабикян отново повтори исканията на протестиращите - оставка на премиера Бойко Борисов и на цялото правителство, оставка на главния прокурор Иван Гешев, служебен кабинет, предсрочни избори и реформи.

Николай Хаджигенов обяви, че протестиращите ще бъдат на 2 септември в 8.00 часа сутринта отново при фонтана на Президентството и това ще бъде последният път, когато ще бъдат бели и добри. За да бъдат разпознати, той призова недоволните да бъдат с бели тениски с надпис "Мутри вън" или поне в бяло.

Въпреки хладното за летния сезон време и тази вечер протестиращи се събраха около фонтана пред Президентството. Те се сгряваха с музиката на Pink Floyd, Queen, AC/DC, S.A.R.S и Ицо Хазарта. Няколко протестиращи почистиха жълтите павета в района от хвърлени между фугите фасове. След митинга пред Президентството недоволните отново се отправиха в шествие към Орлов мост.

Ето как участници в протеста на площад "Независимост" в центъра на столицата коментираха пред БНР консултациите между управляващите за конституционни промени:

"По принцип нямат право да решават и да избират нова Конституция, защото те от 10-11 г. нарушават Конституцията, по всяко едно време и по всеки един въпрос. Просто искаме ние да представим като граждани новите хора, които да управляват държавата и те да изберат Конституцията";

"По принцип е хубаво да има нещо ново в тая държава, но трябва да е много добре измислено и прието от широки граждански маси. Това, което предлага ГЕРБ, е с цел печелене на още време и унищожаване на факти, доказателства".

А силната буря в София събори част от палатковия лагер пред Ректората на Софийския университет. Конструкцията на една от шатрите не издържала под напора на вятъра. След бурята протестиращите успяха да възстановят палатковия лагер.

И контрапротест

На пилоните на НДК и пред посолството на Румъния отново се събраха недоволни от блокадите като форма на протест срещу правителството.

"Аз считам, че демократичният протест трябва да се води демократично и че трябва всичко да се извършва според закона";

"Ние сме тук против блокадите на София, за нас това е незаконно. Всеки има право да протестира, аз съм "за" протестите. Протестирал съм и срещу цените на горивата, ДАНСwithme, срещу Пеевски, за цените на тока, за какво ли не. Този протест не е партиен, не подкрепяме Борисов, това е против блокадите на София, искаме да живеем нормално", казаха недоволни граждани пред БНР.

Организирана е подписка, която ще бъде внесена като сигнал в Прокуратурата за извършени престъпления срещу републиката, в която са изброени Румен Радев, Христо Иванов, Мая Манолова и други лица от антиправителствените протести.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Хр
    Христо
    4 0
    20:17, 26 авг 2020
    Поредната малоумщина. Изхвърлянето на храна, на фона стотиците хиляди гладуващи баби и дядовци по селата, е не просто престъпление, а грях. Грях, който се пише на задниците на кретените участващи в тези малоумщини.
    Не виждам кой ще подкрепи тримата глупаци....или СпонджБоб квадратни гащи а.к.а Бойкикев...
  • 2
    Ко
    КОЙ плати рибата?
    1 0
    22:56, 26 авг 2020
    Божков ли?
    Тая риба можеше да нахрани доста бедни!
Последни новини