От х:

Днес в x:

Милиони тонове микропластмаса в Атлантическия океан

Британски учени установиха, че на повърхността на Атлантическия океан плуват от 12 до 21 милиона тона пластмасови фрагменти, съобщи BBC.

Това количество - 21 милиона тона, би запълнило 1000 товарни кораба.

Изследването е ръководено от д-р Каця Паборцава от британския Национален океанографски център. Тя обясни, че с колегите й са измерили масата на много малките частици в горните пет процента от океана. Така са изчислили колко е пластмасата в целия океан.

"Преди не успявахме да направим баланс на количеството пластмаса, откривано в океана, с количеството, което мислехме, че е там. Причината е, че не измервахме най-малките частици" - обяснява тя.

По време на експедицията - от Великобритания до Фолклендските острови, британските учени откриват до 7000 частици на кубически метър морска вода. Те анализират пробите за трите най-често използвани и най-често изхвърляни полимери - полиетилен, полипропилен и полистирен, които се използват в опаковките.

Екипът се надява изследването да помогне за измерване на екологичните щети, които могат да бъдат причинени от тези пластмасови парченца, като осигури по-надеждна основа за измерване на натрупването им в отдалечени части на океана.

Проф. Джейми Удуърд, експерт по замърсяване с пластмаса от университета в Манчестър, каза пред BBC, че резултатите потвърждават установеното от предишни проучвания - замърсяването с микропластмаса в океаните е "много по-високо от досегашните изчисления".

"Географският мащаб на изследването е впечатляващ - каза той. - И авторите оценяват какво е попадало в океана 65 години. Това е важно, тъй като микропластмасата замърсява океаните от много десетилетия".

На фона на пандемията от новия коронавирус някои екологични групи предупредиха, че маската за лице за еднократна употреба вече е един от най-често срещаните артикули сред пластмасовите отпадъци.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини