От х:

Днес в x:

22 °C

Стотици чартъри... не се готвят да летят до България

След дългото чакане на субсидиите за чартърните полети туроператорите вече могат да кандидатстват за тях. Възможността е открита на фона на срив в сектора не само заради въздържането на много хора от пътувания в чужбина, но и заради нарастващия брой на заразените в България. (Без да споменаваме идеята да се фалшифицират данните, за да не се плашат туристите, която бе обсъдена през уикенда от хотелиери и ресорния министър).

Данните на туроператорите и на летищата показват, че стотици чартъри са отменени през това лято, а надеждата поне през август да има повече туристи е също забравена.

Размерите на бедствието

С началото на август рухна надеждата за поне един силен месец, след като Великобритания не включи България в списъка с безопасни (така да се каже) страни и пристигащите на Острова от нея подлежат на 14-дневна карантина. В Германия - друг голям източник на чужди туристи, се появиха публикации за неспазване на предпазни мерки в заведенията в български курорти.

Картината на летището във Варна показва, че през юли общият брой полети (редовни и чартърни) е 1103 (за същия месец 2019 г. са 2715), което е спад от 59%. За същия месец общият брой пътници е 103 003 (през юли 2019 г. са 404 168), или спад от 75% спрямо миналата година.

Сходна е ситуацията и на летището в Бургас - общият брой полети е 1160 при 5229 през юли 2019 г., или спада със 78%. Общият брой пътници е 121 092 (за същия месец 2019 г. са 838 249), или спада с 86%.

Кенсъл, кенсъл, кенсъл

"Цялата английска програма е сторнирана при всички туроператори. Имаше надежда от 7 август да има полети, но заради ръста в броя на заразените се стигна дотук", казва Иван Грошев, управител на "МТС България", една от фирмите, която води британски туристи в партньорство с Jet2holiday.

Грошев обяснява, че за тази година вече "чисто икономически" нищо не е изгодно да започва тепърва. Причината за това е, че първият и последният полет до дадена дестинация обективно имат празен курс - съответно на връщане и на отиване. "Но при толкова кратък сезон те не могат да се изплатят, защото средната цена се вдига. Ако сезонът е 6 месеца и имате два празни полета, е едно, а при при 35 дена два празни полета е друго", допълва той.

На германския пазар колкото нови резервации за август и септември има, толкова са и отменените, разказва Грошев и определя отказите "с една идея повече" от записванията. "Няма нищо обнадеждаващо, спадът ще бъде някъде 70-80%" . Към момента не може да потвърди с реални данни ентусиазмът на Министерството на туризма, че през септември и октомври има силен интерес от германци да почиват в СПА хотели, което ще платят техните здравни каси. И с което ще се "разшири" летният сезон според силно екслоатираната от управляващите теза.

Оценката на Калин Сутев, представител на един от най-големите германски туроператори DER Touristik Deutschland, в която група влиза и компанията ITS, е сходна. От планирани 125 хил. туристи в България реално се очаква да бъдат посрещнати 25 хил. Отчита като изравняване броя на новите резервации спрямо отказите от тях.

"Надяваме се, ако не се случи някоя неприятна случка август, да задържим обема на записаните до момента с цената на прекрояване на полетите", коментира той. Това ще означава, че полетите ще са с междинни кацания за прибиране на още туристи пътьом. Което е логично, при положение че по думите му няма седмица с повече от 40% заетост на седалките.

Той е от туроператорите, които събират изискваните немалко документи, за да се възползват от държавана субсидия за чартърните полети от 35 евро на заета седалка, която късно бе одобрена, но поне важи и със задна дата от началото на летния сезон. Друг е въпросът, че парите се очакват по някое време наесен.

Според него обаче важният въпрос е какви ще са резултатите, когато през есента започнат записванията за идното лято, и как ще се представи България в конкуренция с Турция, Тунис и др. Напомня, че спрямо този тип държави в момента България е в комфортна ситуация и едва успяват туроператорите да балансират между записвания и откази на ваканции. Затова браншът очаква субсидията за чартърите да важи и за следващата година. За момента Европейската комиися я е одобрила до края на 2020 г., за следващи периоди трябва ново искане и ново одобрение.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Хи
  Химена
  1 0
  19:25, 12 авг 2020
  Че кой спазва мерки ? Пред очите ми са стотици хора , които не са използвали НИКОГА маска . Тъпи селски тикви ! За това Варна и Добрич са пламнали. А случаите са хиляди на ден , не 200 !
 • 2
  Да
  Даа
  0 0
  02:44, 14 авг 2020
  През уя ми че некои милионер нема да направи още милиони

Хороскоп за 18.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
18 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
18 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
18 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
18 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
18 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
18 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
18 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
18 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
18 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
18 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
18 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
18 сеп 2020
Последни новини