От х:

Днес в x:

Старши комисар Георги Хаджиев: СДВР ще възстанови нормалния ритъм на живот в столицата

Директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев увери в изявление пред медиите, че СДВР ще възстанови нормалния ритъм на живот в столицата.

Барикадите ще бъдат премахнати. Категорично ясно е, че няма как да бъде позволено основни възлови кръстовища да бъдат затворени и да се пречи на останалите граждани да се придвижват свободно, заяви старши комисар Хаджиев.

Той призова представителите на медиите да не позволяват през средствата за масова информация да се насажда напрежение и да се търсят сблъсъци. Ние няма да го допуснем. Наясно сме, че крайната цел на внимателно подготвените мероприятия на Орлов мост беше именно това - да бъдем обвинени в полицейско насилие, а тази теза да бъде тиражирана дори в европейските и световните медии, каза Хаджиев. Той добави, че отговорността за всичко оттук нататък ще се носи от нарушителите на закона и на законовите разпоредби.

В началото на изявлението си Хаджиев поднесе извинения "към всички столичани, към всички съвестни граждани и данъкоплатци, които и днес се налага да търпят грубото нарушаване на обществения ред чрез изграждане на нерегламентирани палаткови лагери в центъра на София". По думите му, след като на 7 август в 4.30 часа СДВР мирно и спокойно възстанови конституционното право на всички столичани да се придвижват свободно на територията на града, през изминалата нощ беше направен неуспешен опит да се пролее кръв в центъра на града и да бъде взривен гражданския мир. Хаджиев обяви, че служителите на СДВР са установили груби хулигански и вандалски прояви от страна на незаконно протестиращите, чиято кулминация е била в района на Орлов мост. Те са се изразявали в къртене на съоръжения, на пейки и на кофи за боклук, както и в изграждане на барикади. Различни групи протестиращи позиционираха на Орлов мост камъни, павета, бутилки - с цел да бъдат използвани срещу органите на реда и закона. За подготовката и намеренията на тези лица да окървавят центъра на столицата свидетелстваше и начина на барикадиране, който блокира дори преминаването на линейки през района, каза Хаджиев.

По думите му, неформалните лидери на барикадите са давали указания на присъстващите на място жени и момичета къде ще застават, за да бъдат използвани като "жив щит" срещу органите на реда. Сред същите неформални водачи имаше лица, които от началото на протестите призоваваха през Фейсбук, че е време да полетят павета, каза Хаджиев. Установена е била и група от 15-20 човека с маски и качулки, които, по думите му, следвали поведението и профила на ултраси от футболните агитки. На други били раздавани бухалки и вериги, с които са били връзвани и кофите за боклук, а велосипедисти с устройства за радиовръзка обикаляли широкия периметър в района, за да информират водачите на барикадата за действията на полицията. Според Хаджиев целта на всички тези провокации и действия е била да предизвикат физически сблъсък с представителите на закона за окървавяването на протеста.

За нас, за разлика от всички тези лица, това не е война и здравето на столичани, включително на тези, които протестират, макар и нерегламентирано и открито, е от изключително значение, заяви директорът на СДВР. Той каза, че заради повишения риск да пострадат хора, сред които жени и момичета, ръководството на СДВР е решило да намали да намали броят на полицейските сили и отново, както на 7 август сутринта, в подходящо време и условия, да предприеме съответните мерки по възстановяване на конституционния ред в столицата.
Отново искам да призова политическите лица, представителите на държавните институции, организаторите на протестите, да спазват законоустановения ред. Нека гражданите да протестират, но не за сметка на гражданския мир и при нарушаване на правата на всички столичани и гости на града, каза старши комисар Георги Хаджиев.

За изминалата нощ той информира още, че в 3.30 часа в Четвърто РУ са били доведени двама души за проверка за съпричастност към извършени хулигански действия в района на Орлов мост.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Му
    мутрите вън
    4 0
    12:11, 9 авг 2020
    Заптиетата на Шайката са абсолютни карикатури.
Последни новини