От х:

Днес в x:

Спешен ремонт на училище "Ангел Кънчев" събира съветниците на извънредно заседание на Общинския съвет

Изображение 1 от 3

    Около 160 000 лева възнамерява да отдели община Асеновград за незабавен ремонт на сградата на ОУ "Ангел Кънчев" в града заради пропадане на стоманобетонови плочи в 21 класни стаи.

    За целта ще бъде проведено извънредно заседание на Общинския съвет в града, на което съветниците ще обсъдят и гласуват прехвърлянето на средствата.

    За ситуацията община Асеновград е сезирана от директора на учебното заведение Галина Милева.

    Поради големите деформации в една от стаите има паднала мазилка от тавана.

    "Радваме се, че в този период децата бяха вкъщи, когато се провеждаше онлайн обучението и не се стигна до неприятни инцидентни", каза заместник-кметът по строителството инженер Стоян Димитров. 

    Той направи и оглед на място, като уточни, че е било възложено на фирма да направи рентгеново заснемане на училищната конструкция. Целта е била да се определи дебелината на плочите, размера на провисването и количествата армировка, които са реално вложени в самия обект.

    От резултатите става ясно, че същите са недостатъчни, като брой, а дебелината на плочите варира в отделните помещения и най-голямото провисване е над 15 сантиментра.

    Впоследствие община Асеновград се е свързала с екип от инженер-конструктори, който да извърши повторен оглед.

    Установено е, че конструкцията е опасна и е необходимо спешно да се отремонтира.

    Укрепването ще се състои в монтирането на метални гради, които ще бъдат анкерирани в съществуващи колони, които след това ще бъдат облечени в гипсокартон.

    Целият ремонт ще отнеме около 3-4 месеца. Предвижда се първо да бъдат направени най-спешните стаи, за да може учебната година през септември да започне в нормални условия, в случай, че е присъствена.

    Ако ремонтът не бъде довършен през летния период , ще се мислят варианти това да се случи през ваканциите на децата.

    "Опасност от срутване на конструкцията няма, но съществува вероятност от падане на мазилки от тавана и от възникване на инциденти", каза в заключение инженер Стоян Димитров.

    Източник: Asenovgrad.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини