От х:

Днес в x:

Нов материал не може да бъде срязан (видео)

Всяка позната субстанция към момента може да бъде срязана. Дори диамантите. Това обаче може да се промени. Група инженери са разработили материал на име Proteus, за който твърдят, че е първият произведен материал без възможност за срязване. Изработен е от порест алуминий и керамика.

Това го прави по-лек от стоманата, въпреки по-голямата издръжливост

Проектът е дело на университета „Durham“ в Англия и института „Fraunhofer“ в Германия. Обясняват, че Proteus устоява на режещите инструменти като обръща работата им срещу самите тях и ги затъпява. Материалът е съставен от алуминиева матрица (алуминиева пяна) и керамични сфери. Плътността му е с 15% по-ниска от тази на стоманата, предават от TechSpot.

Когато инструментът за рязане захапе алуминия, той се изправя срещу екстремни вибрации, при допир с керамичните сфери. Това кара инструментът да започне да се тресе, което затъпява острието му. Когато керамиката бъде ударена, частици прах запълват порите на матрицата. Междуатомните сили между разрезите се увеличават пропорционално на количеството приложена енергия.

Така материалът става по-твърд и по-твърд с увеличението на скоростта на инструмента за рязане

Силата и енергията на диска или свредлото се връщат обратно, което ги отслабва и разрушава заради собствените им действия. Proteus е ефективен срещу ъглошлайфи, свредла и други конвенционални инструменти за рязане. Дори режещи инструменти с водна струя под високо налягане не успяват. В този случай обаче механизмът на защита е друг – сферите разсейват водата, което отслабва струята.

Изследователите виждат приложение в секторите за безопасност и сигурност – леки и по-защитени бронирани превозни средства, много по-сигурни катинари и ключалки, дори защитно оборудване за работещи с режещи инструменти. В момента се чака патент за материала и се търсят производствени партньори с цел комерсиализация.

Повече техническа информация може да откриете тук

Източник: kaldata

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини