От х:

Днес в x:

Турското външно министерство отхвърли възраженията на Атина за турските сондажи в Средиземно море

Турското външно министерство отхвърли възраженията на Атина във връзка с турски сондажни проучвания в Средиземно море, като заяви, че гръцките претенции не са рационални и не съответстват на международното право, предаде турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

"Тезата, че един остров с площ от десет километра, който се намира на 2 км от (турското крайбрежие на) Анадола и на 580 км от континентална Гърция, формира континентален шелф от 40 хиляди кв.км, не е рационална и не съответства на международното право. По тази причина отхвърляме твърденията на Гърция", заяви турското министерство в изявление, подписано от говорителя Хами Аксой. В текста претенциите на Атина са окачествени като "максималистки".

Говорителят подчерта, че Турция отново призовава Гърция към диалог, както го е правила при различни поводи и на всякакво ниво досега, но е решена "да продължи да защитава легитимните си права, произтичащи от международното право, и интересите си".

Турция обяви вчера планове да изпрати плавателни съдове в спорни води в Средиземно море, задълбочавайки напрежението със своята съседка и пренебрегвайки призивите на европейски държави да се откаже от намеренията си, напомня АП. Турските власти съобщиха, че проучвателният кораб "Оруч Реис" и още два съда ще извършват операции до 2 август във водите южно от гръцките острови Родос, Карпатос и Кастелоризо.

Гръцката държавна телевизия съобщи, че въоръжените сили на страната са поставени в състояние на готовност.

Съюзничките от НАТО Гърция и Турция спорят за правата за извършване на сондажи в района, а ЕС и САЩ са все по-критични към плановете на Анкара да разшири проучвателните и сондажните си дейности през следващите седмици в райони, върху които Атина твърди, че има суверенни права, отбелязва още АП.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини