От х:

Днес в x:

Математиката зад Covid-19 – кога ще успеем да „задушим“ вируса с имунитет

Все още има много въпросителни относно пандемията, но всички знаем кога ще ѝ дойде краят – когато разпространението на вируса се забави достатъчно и накрая достигне точка, в която вече не може да намери нови носители, защото е изграден масов имунитет. До този етап може да се стигне чрез ваксина или ако достатъчно хора го преболедуват. Но за какви числа става дума, когато говорим за така наречения herd immunity?

Oпределянето на границата, когато Covid-19 ще бъде „задушен“, е от фундаментално значение. Проблемът е, че е почти невъзможно тя да бъде изчислена с абсолютна точност. Първо, трябва да знаем колко човека заразява един болен от коронавируса. Тази стойност се изписва R0 (чете се „R naught”). При Covid-19 един болен заразява средно още 2.5 човека. В такъв случай границата за постигане на масов имунитет се явява 60% (може да видите формулите за изчисление на стойностите ТУК). N.B. това не означава, че вирусът ще СПРЕ да се разпространява, когато 60% от населението има имунитет. Значи, че ще ЗАБАВИ своето разпространение. Представете си го като да махнете крака си от педала за газта - колата ще започне да намалява скоростта, но няма да спре веднага, а бавно и постепенно.

Досега разгледахме оптимистичния поглед над нещата. Сега започва сложната част. Както казахме, 2.5 заразени от един болен е средностатистическа величина. Тази стойност ще варира в зависимост от много фактори. Например местожителство. Човек, който живее в жилищен блок и работи в офис, има вероятност да зарази много повече хора от такъв, който живее и работи във фермата си и няма съседи в радиус от няколко километра. Места като старческите домове биха могли да се превърнат в истински епицентрове на заразата, защото възрастните хора са много по-уязвими. Дори R0 от 2.5 да важи в световен мащаб, в някои места това число ще е значително по-голямо и 60% имунитет сред населението няма да е достатъчен.

 

Обикновено масовият имунитет, разгледан в контекста на кампаниите за ваксинация, предполага, че всички хора имат еднакъв шанс да прихванат болестта. В случая имаме естествено разпространяваща се инфекция, която не се съобразява с това правило и социалното ни поведение се явява определящ фактор. По-комуникативните и несъобразяващите се с мерките за безопасност са по-застрашени от вируса.

Биологичните ни различия също са от ключово значение във времена на пандемия. Някои хора са по-уязвими и първоначално Covid-19 ще се разпространява между тях. Рано или късно, за да продължи да съществува, той ще трябва да се насочи и към по-устойчивите индивиди, което ще убие инерцията му. Това означава, че с времето ще бъде достигнат пик, след който поне на теория би трябвало бройката заразени да върви безвъзвратно надолу.

Проблемът е, че без налична ваксина никой не може да каже с точност колко процента от населението трябва да е изкарало болестта, за да придобие нацията естествен имунитет.

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Няма да липсват проблеми на работното място, но ще се справяте с тях в движение. Ще запазите позициите си независимо от трудностите. Някои ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си. Възможно е умората и стреса ще предизвикат нервни емоции.
13 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Получаваната от вас енергия ще ви направи активни и с желание за развлечения. Някои ще пътуват до интересни места. Потърсете вината за влошените ви отношения с някого и в себе си. Има какво да се желае в тази посока. Пазете се от закостенели предубеждения, станете по-отворени за новостите в живота ви.
13 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Погрижили сте се програмата ви за днес да обхване всички приоритетни задачи и ще я следвате, отговорно и без излишни емоции. Специално внимание в нея е отделено на чуждестранните партньори, бизнесът ви с тях има добри перспективи. Добрите ви мисли и настроение ще влияе благотворно на околните.
13 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Старайте се да бъдете обективни, когато близките търсят мнението ви, а не просто да налагате възгледите си. Обзети сте от съмнения относно работата си, но те са неоснователни. Опитайте се да си починете и да се отърсите от напрежението.
13 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
13 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Възможни са затруднения в изпълнение на бизнес-ангажиментите ви днес, но не прехвърляйте вината върху другите. Достойнството ви изисква на първо място да се съобразите със ситуацията и да действате според нея, като разбира се, не пренебрегвате и интересите си. Търсещите работа ще получат информация за интересуваща ги желана позиция.
13 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Посветете се на задачите си, които повече не търпят отлагане. Възможно е объркване и е нужно по-внимателно да обмисляте ходовете си. Ще успеете, но с цената на какво, зависи само от вас. Вслушвайте се в интуицията си, ще ви подскаже верния път. Не прибързвайте и правете добре нещата.
13 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка.
13 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Завиден ентусиазъм за работа имате днес. Вие сте инициатор на доста начинания, които обаче изискват пълното ви отдаване. За част от вас концентрацията е нещо крайно необходимо. Вие я компенсирате с пъстър емоционален живот.
13 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нуждаете се от подкрепа, за това се обърнете към хора, имащи власт и сила да ви помогнат. Добрите ви страни ще насочат мислите ви в подходяща посока и няма да таите омраза или други недобри чувства в себе си. Вечерта ще научите интересна и вълнуваща новина. Дамите ще се стараят повече с външния си вид.
13 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Поемате изпълнението на определен проект днес, който ще ви открие неподозирани възможности за в бъдеще. Добре ще е ако още от сега се замислите за нещата, които бихте могли да свършите. Не сте доволни от взаимоотношенията си с близък човек, но най-добре ще е да вземете нещата в свои ръце, вместо да чакате да се оправят от само себе си.
13 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ще ви се наложи да бъдете внимателни в работата си, ако искате да постигнете добри резултати. Попадате в деликатна ситуация и положението ви ще зависи от начина по който успеете да реагирате. Доверете се на интуицията си и можете да разчитате на успешни действия. Ще ви се наложи да обърнете внимание на нещо, което ви е убягвало досега.
13 авг 2020
Последни новини