От х:

Днес в x:

15 °C

Ефектът на зрителя: И плъховете не помагат на ближния пред пасивни свидетели

Американски учени хвърлиха нова светлина върху "ефекта на зрителя", след като установиха, че плъховете с неохота помагат на ближния в присъствие на пасивни свидетели от същия вид, предаде Франс прес.

Според авторката на изследването Пеги Мейсън, невробиолог от университета в Чикаго, получените данни ще позволят на специалистите да изучат по-добре човешкото поведение. Най-вече при случаите, когато полицаите не се намесват, когато техен колега прилага неправомерно насилие.

От направените наблюдения проличало, че когато един плъх е сам, той винаги се опитва да помогне на свой събрат, уловен в капан /в случая пластмасова кутия/ и й отварял вратичката.

Но когато учените добавили към сцената два плъха като свидетели, третирани с лекарства срещу тревожност, същият гризач не реагирал и оставял блокиран плъха в кутията.

И обратно, когато свидетелите на случващото се не били упоени с лекарства, същият плъх с много по-голямо настървение се нагърбвал с ролята на добрия самарянин и всячески се стремял да спаси своя събрат от сполетялата го беда.

Според Пеги Мейсън опитите с лабораторните животни илюстрират какво е станало в случая при бруталното задържане от полицията и последвалата смърт на Джордж Флойд, предизвикала вълна от протести в САЩ и по целия свят. Докато един от блюстителите на реда прилагал задушаваща хватка за задържане, другите трима негови колеги по никакъв начин не реагирали на приложеното насилие.

Мейсън изтъква, че в този случай полицаите-свидетели не са били упоени с лекарства като при плъховете, но ролята на медикамента е изиграло дългогодишното им обучение.

По думите на изследователката, когато човек не се притича на помощ в подобни ситуации, той не е "черната овца", а е просто част от стадото. "Бозайниците са програмирани да реагират по този начин!", твърди Пеги Мейсън.

Терминът "ефектът на зрителя" влезе в употреба в психологията през 1964 година, когато Катрин /Кити/ Дженовезе беше убита в Ню Йорк пред очите на трийсетина съседи, никой от които не се намеси.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят предразполага към неангажиращи занимания и активна почивка. Имате прекрасна възможност да се отърсите от напрежението на работната седмица и да възстановите напълно силите си. Доверието, което гласувате на непознат няма да остане излъгано и най-вероятно ще бъдете много доволни от сътрудничеството си, въпреки първоначалните колебания.
26 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Независимият ви дух ще се прояви и днес. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
26 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Споделете притесненията с близките си, ще намерите бързо решение и ще ви олекне. Денят ще ви предложи изненади, които бихте могли да трансформирате в добри реализации, стига да се възползвате на момента. Със сигурност няма да скучаете. Не се намесвайте в чужди спорове, имайки желание да сте полезни.
26 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Налице са всички предпоставки, за да прекарате един приятен и спокоен ден. Заемате се с ангажименти, които не ви натоварват и се справяте чудесно. Ще споделите нещо, което ви вълнува с близък човек, надявайки се на съвет. Добре ще е, ако обърнете повече внимание на здравето си.
26 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
За да решите въпросите, които ви притесняват си осигурете малко спокойствие. Нуждаете се от него и заради самите вас. Развлечения с приятели излет в планина, ремонтна дейност или риболов са сред възможните алтернативи за деня. Нещата ви се нареждат, а неприятностите бягат от вас.
26 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят се свързва с творчески изяви и с внимание към любими хора. Няма да ви липсва желание за удоволствия и любов. Други от вас ще пътуват, но на близки разстояния. Подготвяте нечии празник и това изисква повече време по организацията му. Ентусиазирани сте и ще се справите.
26 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Този ден повечето от вас ще отредят за почивка сред домашна обстановка. Имате нужда да се разтоварите и да обмислите бъдещите си професионални задачи. Вслушвате се в съветите, които получавате от близките си и това ще бъде само от ваша полза. Ще ви се наложи да се откажете от прекалено смел за момента замисъл. Вечерта ще се забавлявате истински.
26 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не споделяйте личните си перипетии с всеки. Бъдете по-дискретни. Възможни са неприятни изненади и провокации. Потърсете приятни занимания, с които да се разтоварите от напрежението. Ще ви заредят с позитивни мисли и емоции. Подобно въздействие може да има и любим човек.
26 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нуждаете се от повече спокойствие и силна храна. Здравето ви също изисква грижи, движение и почивка. Споделете домашните задължения с близките си, не се ангажирайте с всичко сами. За щастие, до себе си имате хора, които ви обичат и с готовност ще поемат от товара ви. За други денят е свързан с пътувания и срещи.
26 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Покажете благородство на характера си и благодарете на онези, които ви подкрепят и същевременно остават в сянката ви, грижейки се за вашето развитие. Ще овладеете стреса, като потърсите подходящи за интересите ви и желанията ви забавления. Любовта е мощна сила, не я пренебрегвайте.
26 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете този ден на семейството си и се опитайте да си починете в семейна обстановка. Нищо не застрашава спокойствието ви и все пак се постарайте всички да са доволни. Подхождате с разбиране към всеки един човек, затова едва ли ще ви е трудно. Направете нещо и лично за себе си, имате нужда.
26 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Нерешени проблеми ще ви накарат да потърсите нови възможности за справяне с тях. Наясно сте, че това не може да продължава повече. Ако ви е нужна помощ, потърсете подходящия човек, за да не губите енергията си напразно. Вслушайте се в интуицията си, ще получите свежи идеи и желание да общувате с нови хора.
26 окт 2020
Последни новини