От х:

Днес в x:

Ефектът на зрителя: И плъховете не помагат на ближния пред пасивни свидетели

Американски учени хвърлиха нова светлина върху "ефекта на зрителя", след като установиха, че плъховете с неохота помагат на ближния в присъствие на пасивни свидетели от същия вид, предаде Франс прес.

Според авторката на изследването Пеги Мейсън, невробиолог от университета в Чикаго, получените данни ще позволят на специалистите да изучат по-добре човешкото поведение. Най-вече при случаите, когато полицаите не се намесват, когато техен колега прилага неправомерно насилие.

От направените наблюдения проличало, че когато един плъх е сам, той винаги се опитва да помогне на свой събрат, уловен в капан /в случая пластмасова кутия/ и й отварял вратичката.

Но когато учените добавили към сцената два плъха като свидетели, третирани с лекарства срещу тревожност, същият гризач не реагирал и оставял блокиран плъха в кутията.

И обратно, когато свидетелите на случващото се не били упоени с лекарства, същият плъх с много по-голямо настървение се нагърбвал с ролята на добрия самарянин и всячески се стремял да спаси своя събрат от сполетялата го беда.

Според Пеги Мейсън опитите с лабораторните животни илюстрират какво е станало в случая при бруталното задържане от полицията и последвалата смърт на Джордж Флойд, предизвикала вълна от протести в САЩ и по целия свят. Докато един от блюстителите на реда прилагал задушаваща хватка за задържане, другите трима негови колеги по никакъв начин не реагирали на приложеното насилие.

Мейсън изтъква, че в този случай полицаите-свидетели не са били упоени с лекарства като при плъховете, но ролята на медикамента е изиграло дългогодишното им обучение.

По думите на изследователката, когато човек не се притича на помощ в подобни ситуации, той не е "черната овца", а е просто част от стадото. "Бозайниците са програмирани да реагират по този начин!", твърди Пеги Мейсън.

Терминът "ефектът на зрителя" влезе в употреба в психологията през 1964 година, когато Катрин /Кити/ Дженовезе беше убита в Ню Йорк пред очите на трийсетина съседи, никой от които не се намеси.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
15 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Денят е подходящ за разтоварване и почивка. Ако все пак ангажиментите ви притискат, постарайте се да се освободите поне вечерта. Ваши приятели са ви приготвили забавна изненада. Приемете всичко с чувство за хумор и не им се сърдете.
15 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
15 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Близките ви изпитват затруднения, които може да разрешите. Не се колебайте да го направите, заслужили са това ваше внимание. Спокойствието, което внасяте ще бъде полезно. Наред с всичко случващо се имате да свършите и доста лични неща. Финансови пропуски могат да ви създадат напрежение, но ще ги преодолеете бързо.
15 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще успеете да постигнете съгласие с близките си по належащ въпрос. Хубавото в случая е, че окончателно ще успеете да разрешите споровете и то удовлетворително за всички. Имате нужда от повече физически натоварвания. Ще ви се отразят много тонизиращо и ще ви помогнат да се заредите с нови сили.
15 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Нуждата ви от разнообразие ще ви изведе навън. Ако и околните мислят така, толкова по – добре. Ще се получи истинско забавление. Отношенията ви с постоянния партньор са нещо обтегнати, но можете да промените това, като станете по-нежни и любящи. В противен случай рискувате да не получите очакваното внимание.
15 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Може би прекалено много се доверявате на обещание от ваш познат. Имайте предвид, че е много вероятно в последния момент той да бъде възпрепятстван. Задължително си осигурете резервен вариант. Денят не е подходящ за поемането на каквито и да било рискове. Колкото и да сте уверени в успеха си, изчакайте. Шансът да се натъкнете на непреодолими трудности е много голям.
15 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Направете деня еднакво приятен за близките си хора. Екскурзия би ви се отразила чудесно, зареждайки ви с впечатления и емоции. Овациите ще са за вас. Нужна ви и повече енергия за предстоящата седмица. Делова среща ще стане причина за нова насока на интересите ви.
15 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Отегчени и уморени се нуждаете от повече време за размисъл и глътка отдих. В подкрепа на желанията си би било добре да разнообразите времето си със занимания, които ви успокояват и носят духовна наслада. Близките ви услужливо ще поемат част от работата ви по дома, за да не ви натоварват допълнително.
15 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Любим човек ще ви помогне да се справите по-леко с проблемите ви днес и наведе на по-приятни мисли. Заедно ще планирате следващите дни, насищайки ги с пътувания и повече време за отдих. Многочасовата ви заетост през последните дни е причина за възникване на въпроси, чиито отговори се губят в пространството някъде около вас...
15 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За вашето настроение и добро самочувствие е от особена важност средата в която общувате. Затова се погрижете за обкръжението си, подберете си хора сходни по интелект и чувство за хумор. Нуждаете се от разнообразие в интимния живот.
15 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Добре се справяте в конфликтните ситуации днес. Няма да е чудно, ако се наложи да станете арбитър при спор. Приемете симпатията на околните без излишно да се главозамайвате. Подгответе се да приложите тази си дипломатичност и у дома, където нещата не са чак до там тихи и спокойни. Сигурно е, че носите успокоение на хората, с които общувате.
15 авг 2020
Последни новини