От х:

Днес в x:

"Нашето Черноморие е най-чисто и най-безопасно." Да проверим

Нашето Черноморие е най-чисто и най-безопасно, обяви тази седмица министърът на туризма Николина Ангелкова. И понеже не уточни с кои държави сравнява чистотата на Черноморието, решихме да направим кратка проверка.

Нашето Черноморие е най-чисто и най-безопасно. Така министърът на туризма Николина Ангелкова описа българското Черноморие в интервю за БНТ. Ангелкова не уточни с кои държави сравнява чистота на Черноморието, но да приемем, че говори за страни в ЕС. И тъй като европейските институции обичат статистиката, след кратко търсене откриваме данните от оценката за качеството на водите за къпане в Европа, публикувани преди броени дни. И какво да видим - само три от държавите в ЕС са имали по-мръсна вода от тази в България. На кого да вярваме тогава - на Ангелкова или на данните от ЕС?

Къде е България

 

Във въпросната класация индексът на България е 65,2. Това е процентът на водните басейни за къпане с отлично качество. И ако Ангелкова е сравнявала чистотата на нашето Черноморие с водните басейни в Естония, Словакия и Полша, тогава наистина при нас може да се окаже най-чисто. Защото именно това са трите страни в ЕС, в които водите за къпане са с по-лошо качество, отколкото в България.

Няма местенце по Черноморието, където да няма изградена пречиствателна станция, каза още министър Ангелкова, като все пак уточни, че "има отделни зони, които ние си ги знаем, където трябва да се изградят съоръжения". С още малко търсене в интернет поне част от тези места стават ясни. В проекта за нов градоустройствен план на Царево, който е върнат за преразглеждане, пише, че в общината трябва да се изградят и пречиствателни станции. Има одобрен проект за такава в Ахтопол, определена е площадка в Синеморец, а почти с 50% трябва да се увеличи капацитетът на съоръжението в Лозенец. За водата във Варненското езеро се изписа достатъчно тези дни.

Що се отнася до твърдението, че нашето Черноморие е не само най-чисто, но и най-безопасно, нека разгледаме актуалното изследване на влиятелния Institute for Economics and Peace. Индексът подрежда 163 държави според това колко спокойно и безопасно е да се живее там. Тук България се представя добре. Класира се на 25 място - непосредствено под Мавриций и Румъния и над Чили и Хърватия.

И в този случай министър Ангелкова не уточни с кои държави сравнява нашето Черноморие. Но вероятно няма предвид курортната агломерация около Слънчев Бряг, защото иначе посолството на Великобритания в България нямаше да съветва гражданите си да се пазят в този район от крадци, джебчии, обирджии, измамници и пр.

Поне

В заключение можем да кажем, че водата по Черноморието със сигурност не е най-чистата в ЕС, но поне може да посрещне европейските санитарни изисквания. Черноморието не е и най-безопасно, но поне не сме чак толкова зле по този показател. В този смисъл министър Ангелкова казва поне част от истината.

Ако все пак ви е интересно, най-чистите води за къпане в ЕС се намират в тези страни: Кипър, Австрия, Малта, Гърция, Хърватия и Германия.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Мн
  Много
  8 0
  11:16, 19 юни 2020
  Много добре сте го писали. В кавички. Забравяте за лайната във Варна. Черно море е слабо отточно море. Течението на водата е от Север на Юг. Варна се намира в северното Черноморие.Тези лайнени истории ще преминат през цялото море от Варна на Юг още повече описанието е направено от Ангелкова тенденциозно. Защо доц. Кунчев отиде на почивка в Гърция. Примера е даден. Благодарим!
 • 2
  Зз
  ЗЗ
  4 0
  13:52, 19 юни 2020
  Ако е толкова много хубаво всички щяхме да ходим там . Нямаше да ходи на гърция .

Хороскоп за 15.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
15 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Денят е подходящ за разтоварване и почивка. Ако все пак ангажиментите ви притискат, постарайте се да се освободите поне вечерта. Ваши приятели са ви приготвили забавна изненада. Приемете всичко с чувство за хумор и не им се сърдете.
15 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
15 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Близките ви изпитват затруднения, които може да разрешите. Не се колебайте да го направите, заслужили са това ваше внимание. Спокойствието, което внасяте ще бъде полезно. Наред с всичко случващо се имате да свършите и доста лични неща. Финансови пропуски могат да ви създадат напрежение, но ще ги преодолеете бързо.
15 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще успеете да постигнете съгласие с близките си по належащ въпрос. Хубавото в случая е, че окончателно ще успеете да разрешите споровете и то удовлетворително за всички. Имате нужда от повече физически натоварвания. Ще ви се отразят много тонизиращо и ще ви помогнат да се заредите с нови сили.
15 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Нуждата ви от разнообразие ще ви изведе навън. Ако и околните мислят така, толкова по – добре. Ще се получи истинско забавление. Отношенията ви с постоянния партньор са нещо обтегнати, но можете да промените това, като станете по-нежни и любящи. В противен случай рискувате да не получите очакваното внимание.
15 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Може би прекалено много се доверявате на обещание от ваш познат. Имайте предвид, че е много вероятно в последния момент той да бъде възпрепятстван. Задължително си осигурете резервен вариант. Денят не е подходящ за поемането на каквито и да било рискове. Колкото и да сте уверени в успеха си, изчакайте. Шансът да се натъкнете на непреодолими трудности е много голям.
15 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Направете деня еднакво приятен за близките си хора. Екскурзия би ви се отразила чудесно, зареждайки ви с впечатления и емоции. Овациите ще са за вас. Нужна ви и повече енергия за предстоящата седмица. Делова среща ще стане причина за нова насока на интересите ви.
15 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Отегчени и уморени се нуждаете от повече време за размисъл и глътка отдих. В подкрепа на желанията си би било добре да разнообразите времето си със занимания, които ви успокояват и носят духовна наслада. Близките ви услужливо ще поемат част от работата ви по дома, за да не ви натоварват допълнително.
15 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Любим човек ще ви помогне да се справите по-леко с проблемите ви днес и наведе на по-приятни мисли. Заедно ще планирате следващите дни, насищайки ги с пътувания и повече време за отдих. Многочасовата ви заетост през последните дни е причина за възникване на въпроси, чиито отговори се губят в пространството някъде около вас...
15 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За вашето настроение и добро самочувствие е от особена важност средата в която общувате. Затова се погрижете за обкръжението си, подберете си хора сходни по интелект и чувство за хумор. Нуждаете се от разнообразие в интимния живот.
15 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Добре се справяте в конфликтните ситуации днес. Няма да е чудно, ако се наложи да станете арбитър при спор. Приемете симпатията на околните без излишно да се главозамайвате. Подгответе се да приложите тази си дипломатичност и у дома, където нещата не са чак до там тихи и спокойни. Сигурно е, че носите успокоение на хората, с които общувате.
15 авг 2020
Последни новини