От х:

Днес в x:

"Ще му размажа физиономията, не се съобразява с мен!" Борисов в нов запис?

Премиерът Бойко Борисов е главен герой в нов скандален запис, чиято автентичност не е потвърдена. Той бе изпратен анонимно до медиите в петък следобед. Проверка на сайта "Биволъ"сочи, че изпращачът е с български IP адрес. Възможно е обаче да е манипулиран. Главният редактор на "Биволъ" Атанас Чобанов написа във фейсбук, че по записа няма следи от характерните за СРС маркери. Вероятно става дума за запис, направен с "Айфон". 

Преценихме да го публикуваме, защото е диагноза на властта и нейния език.

Записът е с продължителност почти 7 минути и вероятно е правен с мобилен телефон. В него Борисов говори с друг човек по-телефона и обсъждат актуални събития. Събеседникът очевидно му е изключително близък, защото министър-председателят си позволява вулгарни изрази, без да се притеснява.

И макар че по-голямата част от разговора може да мине в графата просташко поведение, човекът, чийто глас звучи на записа, прави едно важно признание – че е изпратил Комисията за финансов надзор (КФН) срещу застрахователния холдинг "Еврохолд", който искаше да купи активите на чешката енергийна компания ЧЕЗ у нас. "Еврохолд" първо бе проверяван от КФН, а после Комисията за защита на конкуренцията забрани сделката и в момента по случая се води спор във Върховния административен съд. "Иначе раздуйте това, че вкарах КФН по "Еврохолд" на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене", вметва в разговора Борисов. Което е открито признание за това как уж незавимите регулатори се използват като политически инструмент и бухалка.

Кой е нароченият за размазване не става ясно, но на 24 април миналата година комисията започна пълна проверка на "Еврохолд“. На същата дата прокуратурата отиде да проверява къщата за гости на бившия зам.-министър Александър Манолев и завари бележка "Моля, не разбивайте!", Името на Манолев също се споменява в сега изтеклия запис.

Основният акционер в "Еврохолд" и председател на надзорния съвет на холдинга е Асен Христов. От дружеството отказаха коментар за чуващото се в записа, а самият Христов не си вдига телефона.

Може само да се гадае дали той не се е разбрал нещо с Борисов и за какво.

Има и друг много важен нюанс – човекът, чийто глас и маниер прилича удивително на Борисов, преподава уроци как да се измъкнеш, когато си сгафил. Рецептата е елементарна – казваш, че си прост, а че не си го свършил от лошотия. Това работи винаги, става ясно от думите му. Най-вече пред европейските партньори. Премиерът обяснява как се правил на луд пред премиера на Бавария и номерът минал. В стаята били бившият и настоящият главен прокурор Сотир Цацаров и Иван Гешев, както и финансовият минситър Владислав Горанов. Те се смеели тихо, а след това Гешев се възхитил от уменията на премиера.

Борисов и друг път е използвал простотията като коз. "Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме", заяви той през 2012 г..

Я раздуйте

Записът вероятно е правен около 24-25 април миналата година. Не е ясно кой е записвал, но очевидно отново става дума за човек с близък достъп до премиера. Само преди дни Борисов разказа, че телефонът му стои при охраната и му се носи, когато му трябва.

За Борисов е много важно да се знае, че е изпратил КФН да проверява "Еврохолд“. Затова нарежда на събеседника си:

"Иначе раздуйте това, че вкарах това КФН по "Еврохолд" на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене. Това е много важно".

Именно на 24 април 2019 г. финансовият регулатор обяви, че проверява "Еврохолд" дали има капацитета да управлява дружествата на ЧЕЗ.

Цвета Караянчева и геноцидът 

Тема на разговора е и председателят на парламента Цвета Караянчева. По това време тя отхвърля предложение на Валери Симеонов да се почете арменският геноцид, защото предложението му не било внесено в парламента навреме. Ключови в разговора са понятията "геноцид" и "масово изтребление". Второто заменя първото в декларация, приета от парламента през 2015 г. Тогава Караянчева обикаля телевизионните студиа, за да обяснява, че това е най-добрата формулировка.

При миналогодишния ѝ отказ за минута мълчание от ГЕРБ обаче явно не са били доволни и търсят лично премиера, за да се посъветват с него. Той пък се ядосва, че го притесняват за маловажни неща и че Караянчева е толкова проста, че не прави разлика между "геноцид" и "масово изтребление".

"Това не е спешно, да ме търсите. Спешно е...спешно. Просто – казва си, че е проста жената и си кара. Когато си прост, е лесно", заявява Борисов.

Манолев ще изгори

Следващата тема са къщите за гости. Няколко седмици по-рано е избухнал скандалът с бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев. След разкрития на "Биволъ" става ясно, че той ползва за лични нужди къща, построена с европари край Сандански. По това време Манолев е подал оставка, а прокуратурата вече е започнала проверки. Борисов заявява, че до ден-два ще му бъдат повдигнати обвинения, което се случва.

"Манолев ще изгори, ще му повдигнем днеска или утре обвинения, ще го съсипем. Аз го предупредих. Там и кметът ще изгори. Но аз ще изгоря всичко, да не изгори Елена Йончева. Един нема да пощадя от наш‘те", заявява Борисов и се заканва, че ще "прибере" 200 къщи за гости, на които е разпоредил проверка. Манолев може и да "изгоря" от властта, но делото срещу него и досега не е започнало.

Бъдещата тогава евродепутатка от БСП Елена Йончева е втората сюжетна линия покрай къщите за гости. По същото време МВР започва проверки на обекти, построени от семейството ѝ. От записа става ясно, че те са по лично разпореждане на министър-председателя.

"Те сега като ги закачат и едните, и другите ще вървят къщите за гости на единия и на другия. Сега съм пратил полицията. Ако се окаже, че и там като при Манолев не са ходили гости...", казва премиерът.

Борисов се възмущава, че Йончева била разследваща журналистка, но не разследвала премиера, с когото живеела (Сергей Станишев) и свекъра си (построил къщите за гости).

"Само разследваш за другите...Е*ати мафиотската структура", заявява той.

Борисов: Забавляваме се

Официална реакция от министър-председателя няма, нито пък от пресслужбата му.  Той обаче реагира във  Фейсбук профила си, където написа "Забавляваме се" и публикува клип в стил политическа сатира, където освен него герои са  Йорданка Фандъкова, Корнелия Нинова, Сергей Станишев и пр., монитарани в танц на фона на различни реплики на премиера от тв интервюта на фона на песента на "Ъпсурт" "Три в едно".

От Министерския съвет заявиха пред Mediapoo, че друга реакция освен тази във Фейсбук засега няма да има.

Любопитна подробност в клипчето е, че в него депутатът от ДПС Делян Пеевски е изобразен като прасе на каишка. Присъстват и бившият премиер Сергей Станишев, излегнал се върху москвич с надпис "Тулуп", а сегашният лидер на БСП Корнелия Нинова води танц, в който участват и Лиляна Павлова, Йорданка Фандъкова, Цецка Цачева и Мая Манолова. Зад Борисов в един момент изскачат обвиняемите - банкерът Цветан Василев и хазартният бос Васил Божков. Не е ясно какво послание иска да отправи премиерът с този клип - вероятно, че всичко е монтаж, включитено и изтеклият запис.

Не ми се подсмихвай, ти си го избра

Това е поредният запис с премиера, който се появява в публичното пространство. През 2013 г. бяха пуснати записи от къщата му в Банкя. В тях участваха тогавашният земеделски министър Мирослав Найденов и бившият градски прокурор на София Николай Кокинов.

В този разговор Кокинов произнесе знаменитата си фраза: "Не ми се подсмихвай, ти си го избра" по адрес на Цацаров.

Премиерът бе герой и на записите "Мишо Бирата", в който нареждаше на покойния вече шеф на митниците ген. Ваньо Танов да прекрати проверка в пивоварната на бизнесмена Михаил Михайлов, който също почина.

От пускането на записите на практика нямаше никакви последствия за Борисов. По "Мишо Бирата" имаше прокурорска проверка, която приключи безславно. Тогавашният прокурор и бъдещ бивш шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев обясняваше, че до него такъв запис не е стигнал.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (16)

  • 1
    За
    записът ...
    27 -7
    09:31, 13 юни 2020
    записът е крайно брутален и ми беше гнусно да го слушам. Не мога да повярвам че такова нещо ни управлява ...това само потвърждава че всичко което подозирам за този човек е вярно ...той се излага вече за незнам кой път ама ние къде сме в тази история и защо търпим това ...
  • 2
    Уа
    уаф
    19 -7
    09:45, 13 юни 2020
    Цвета Караянчева как ще го гледа тоя като изтече как я нарича “****** ************ пу*ка”
    • ИТ
      и тя е пътник
      13 -7
      10:43, 13 юни 2020
      малката цветарка
    • Ха
      ХАНКО БРАТ
      2 0
      16:32, 14 юни 2020
      Странни притеснения имаш"как щяла да го гледа пекинската патица ".Всички гербаджии знаят какво представлява вожда им, сикаджията Барба Ганьос,но го търпят защото знаят че като са около него ще има много кинти. Относно записа ,съмнявам се да има изненадани от мислещите хора.Изказът и добре познат и характерен.
  • 3
    **
    **
    13 -6
    10:43, 13 юни 2020
    Браво, че го публикувахте! Докато официалните медии се изнизват като мокра връв, че такова нещо няма. Цветето пак я популяризира вождът със супер определение.
  • 4
    Вл
    Влади
    10 -18
    11:50, 13 юни 2020
    Този, който пусна тази глупост много ярко охаракте... Виж коментара
    • Ва
      Валя
      13 -7
      13:09, 13 юни 2020
      Петни се Бойко, защо народа.Ние сме виновни че още търпим, а той се излага грозно
    • Въ
      Въпрос
      1 0
      16:37, 14 юни 2020
      Какво да разбираме под "обработен"?Обработен по СИК-аджийски ли?
  • 5
    Ап
    Апостол
    14 -8
    12:18, 13 юни 2020
    Мутрата ви краде и псува.
  • 6
    Вл
    Влади
    4 -22
    13:53, 13 юни 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Гр
      Гражданин
      6 -4
      22:36, 13 юни 2020
      Погледни си минусите бе простак !
  • 7
    Вл
    Владислав
    4 -8
    19:39, 13 юни 2020
    Чрд бате бойко! Бъди жив и здрав. Мачкай ги наред... Виж коментара
    • Го
      Горанов
      6 -2
      22:39, 13 юни 2020
      Сигурно имаш предвид себе си !
  • 8
    На
    Наблюдател
    4 -8
    19:43, 13 юни 2020
    Опити да се дискредитира законно избрано правителс... Виж коментара
  • 9
    Ме
    Менда
    2 0
    16:49, 14 юни 2020
    Не сте ли разбрали че нас ни управлява ШУТ
Последни новини