От х:

Днес в x:

БСП вдигна червен картон за Нинова. Преглед на печата

24 часа

БСП вдигна червен картон за Нинова

Червен картон вдигна Националният съвет на БСП на Корнелия Нинова в събота.

На продължилото близо 10 часа заседание лидерката бе бламирана 4 пъти от пленума. Не бе прието нито искането ѝ да се препотвърдят наложените от нея дати за пряк избор и конгрес, нито политическият ѝ доклад, нито предложението ѝ за организиране на всенародна подписка за сваляне на правителството, нито отчетът ѝ за партийните финанси за 2019 г.

За първи път в 30-годишната нова история на столетницата пленумът не прие политическия доклад на лидера си. Това не се е случвало дори по времето на Жан Виденов, коментираха другари на Нинова след края на заседанието. Те разказаха, че обстановката в зала "Александър Лилов" е била изключително тежка и напрегната. А заседанието се е превърнало в опит за премерване на силите между Нинова и Кирил Добрев, който се очертава да е основният ѝ опонент на вота.

Труд

Проф. Витанов: Броят на случаите на COVID-19 може да достигне петцифрено число наесен

Броят на случаите на COVID-19 може да достигне петцифрено число наесен. Това би бил лошият вариант за развитие на ситуацията. Прогнозата направи представителят на Оперативния щаб математикът проф. Николай Витанов пред Нова тв.

"Сега ще стигнем 4 000, колко му е да достигнем 10 000 и повече", коментира проф. Витанов.

Той обаче не смята, че ще се стигне отново до толкова сериозни мерки, каквито бяха взети през пролетта.

"Купуваме време с тези мерки. Оттук нататък работят други хора за създаване на лекарство или ваксина, но това не е толкова лесно", смята ученият от БАН.

По-положителният вариант за развитие на ситуацията би била вирусът сам да изчезне до есента.

"Най-добрият вариант е този вирус да отслабне", смята проф. Витанов.

Сега

Бойко Ноев: Борисов лично е измислил да има втора НСО в МВР

Бойко Борисов лично е измислил да има нещо като втора Национална служба за охрана (НСО) в рамките на МВР. Това предположи в интервю за Радио Фокус бившият военен министър и експерт по национална сигурност Бойко Ноев. На практика той коментира приетите преди няколко дни промени в закона за МВР, които позволиха и на структури на вътрешно министерство да охраняват държавни служители, депутати, политици. Именно това накара много специалисти да заподозрат, че всъщност целта е да се направи втора НСО, да се обезсили сегашната служба и така да се отнемат лостове и правомощия на държавния глава.

"Без Борисов това няма да се случи. Защо Борисов това го е измислил? Трябва отново хората да го питат него - "за какво ни е това ново НСО? Какви са тези нови функции на МВР да охраняват митничари и други хора, при положение, че те това трябва да правят без да питат. И нас с вас трябва да ни охраняват без да питат, ако нещо ни се случи", коментира Ноев. От неговите думи се подразбра, че той смята този ход с НСО и МВР за опит да се отнеме власт от президента. Именно към държавния глава се води службата за охрана.

Монитор

Развеждаме се по скайп от покрива на мола

Разводът по скайп, дори от покрива на мол не е илюзия, а нова реалност в Софийския районен съд. Епидемията от коронавирус не спря разделите между брачни партньори и това наложи прилагането на бърза елекронизация, за да бъдат спазени противоепидемичните мерки при гледането на дела. Най-големият районен съд в страната е първенец в нововъведението и вече отчита забележителни резултати - партньорите не губят време да ходят до съда, а се включват в съдебното заседание от място, което предварително заявяват, а адвокатите им - от канторите си. Освен постигането на бързина и абсолютна дистанция, разводите по скайп минават в мир и хармония, защото партньорите не се срещат очи в очи и така отпада възможността някой от тях да се раздразни.

Пред "Монитор" зам.-председателят на СРС съдия Даниела Александрова разказа за видеоконференцията при провеждането на съдебни заседания: "По време на обявеното в страната извънредно положение за първи път в Софийски районен съд се проведе заседание по гражданско дело с използване на електронна видеовръзка - чрез софтуера Скайп (Skype).

Капитал

Грешка за 15 млн. лв. в тол таксите

Общо 41 млн. лв. е сумата на събраните тол такси през март и април, която от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) твърдяха, че са събрали. "Капитал" получи и публикува въпросната информация, след като изпрати заявление по Закона за достъп до обществена информация.

Само ден след публикуването на статията обаче се оказа, че тя съдържа неверни данни и сумата е далеч по-малка. По време на изказване пред парламентарна комисия регионална политика ресорния министър Петя Аврамова реално опроверга АПИ, чийто принципал е самата тя. При повторна проверка, поискана от "Капитал", регионалното министерство откри, че пътната агенция е подала грешна информация относно събраните тол такси през първите два месеца от пускането на системата. Така се оказва, че тол таксите не са два пъти по-малко от планираното, а почти четири пъти по-малко. До някаква степен това се очакваше заради извънредното положение и пандемията, а и заради слабата организация при старта на тол системата.

Дума

Доц. Георги Йорданов: Вирусът извади натрупани проблеми в здравеопазването

Ситуацията по време на пандемията показа нещо, за което отдавна говорим: в системата са се натрупали проблеми, които не позволяват нормалното й функциониране. Далеч не финансовият проблем е най-важен. Основният проблем е отказът от страна на МЗ за оперативно управление на лечебните заведения с различна публична собственост - държавна, смесена (държавна и общинска), общинска. И основната причина е съществуването на тези лечебни заведения като търговски дружества. Не по-малко важно е, че необяснимо защо в ситуация на пандемия не започна да се изпълнява отдавна приетият план за мероприятия в случай с епидемична грипна обстановка с разписания в него щаб, а бе създадена експертно-координираща група към премиера. Всичките й решения трябваше да бъдат утвърждавани от здравния министър. Необяснимо в сянка останаха и експертните групи към МЗ по вирусология, инфекциозни болести, микробиология, пулмология и др. Необяснимо, но сякаш нарочно, с цел да се създаде хаос, около 150 вирусоносители с клинични симптоми бяха "разпределени" в най-големите столични болници и те в условията на карантина блокираха дейността им. А специално създадените легла за такива случаи останаха неизползвани.

Необяснимо е също защо гласът на българските инфекционисти, които от години се справят със сезонни и извънредни грипни епидемии, бе представян като опозиционен и мненията им - като екзотични. Необяснимо защо извънболничната мрежа от лечебни заведения бе парализирана от заповедите на МЗ и нейните възможности не бяха използвани. Остава и въпросът какво има в Държавния резерв, в какво състояние и в какви количества са медицинските консумативи и оборудване.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини