От х:

Днес в x:

Съдят нотариус в Хасково за престъпление по служба

Нотариус Румяна Велева от Димитровград бе изправена пред Окръжния съд в Хасково за престъпление по служба. Тя е сочена като извършител, а подсъдим по делото е и Георги Шкодров, сочен за подбудител и помагач.

Става дума за няколко деяния – за това, че нотариус Велева е бездействала по служба и същевременно е нарушила служебните си задължения. Касае се за нарушения по друго производство, в което Шкодров е подал молба за придобиване на имоти по давност, а нотариусът е трябвало да извърши обстоятелствена проверка, тоест дали действително са налице условията той да ги придобие и е трябвало да се съберат определени доказателства. Според разследващите обаче тя не е изпълнила задълженията си и в нарушение е издала констативен нотариален акт, признавайки клиента си за собственик на имотите.

Престъплението е извършено в периода от март 2017 година до юли 2017 година.

Днес беше насрочено разпоредително заседание, но беше отложено за трети път. Причина за днешното отлагане стана отсъствието на адвоката на Велева, заради което съдът не даде ход на делото.

Обвиняемата, която е с мярка „подписка“ се яви в съда, но отказа да бъде снимана. С Шкодров беше осъществена видеоконферентна връзка със затвора в Стара Загора, където той търпи присъда по други дела. Процесът в Окръжен съд – Хасково ще се гледа на 23 юни 2020 г.

Според запознати Велева, която е действащ нотариус, вече има няколко присъди – за документни престъпления, за които й е била наложена пробация и за данъчно престъпление.

„До този момент тя не е изгубила правата си, защото не й е било наложено наказание лишаване от свобода, а само пробация“, коментираха юристи.

По настоящото обвинение законът предвижда наказание до 5 години затвор или пробация.

За това, че нотариус Велева е привлечена като обвиняема и е предадена на съд, има внесено уведомление в Нотариалната камара, която има правомощие да образува дисциплинарно производство. Димитровградчанката може да изгуби правата си на нотариус, ако бъде вкарана в затвора.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Ро
    Росето
    40 -3
    14:14, 11 юни 2020
    Нотариусите и Частните съдебни изпълнители по най-бързият начин трябва да се върнат към предишното си положение, а именно държавни такива. Защото сегашното положение е идентично на това да има частни съдии и прокурори. Светкавичното забогатяване и на двете прослойки би трябвало много да ни говори. Задължително е тези две професии да заемат съответно място в съдебната или в която и да е система, но в никакъв случай да не останат в частния сектор, че там ако се разбута, такива неща ще лъснат за които не бихме могли изобщо да си представим
  • 2
    На
    наблюдател
    25 -1
    15:12, 11 юни 2020
    Бедна ви е фантазията какви пари печели имотната мафия от незаконно придобитите имоти /апартаменти и къщи / на самотни старци. Особено в големите градове където имотите са за стотици хиляди евра. И всичко става с помощта но продажни нотариуси.
  • 3
    Аз
    Аз
    18 0
    15:31, 11 юни 2020
    Много ще се Радвам, ако това се случи!! Сърбали сме й попарата!! Бог забавя, но не забравя!!!!!
  • 4
    То
    Тодор Митев
    21 -1
    15:54, 11 юни 2020
    Това трябва да започне да се случва на абсолютно всички нотариуси и частни съдебни изпълнители в страната. Всеки един /една/ са за тотално разследване. Само липсата на активно гражданско общество не е измела тези кърлежи.
  • 5
    Ад
    АД
    10 0
    16:52, 11 юни 2020
    Да го осъдят , но да лежи в затвора .
    • Ля
      Лялев
      1 0
      15:44, 1 дек 2023
      Велева работи и с адв. Добромир Добчев и заедно вършат измами и оформят фалшиви нотариални актове. Тази е за затвора. Каква пробация …..А за адвокатчето …..бой !!!
Последни новини