От х:

Днес в x:

Защо е била построена Великата китайска стена - нова версия

Северната част от Великата китайска стена не е построена за спиране на настъпващи армии, а по-скоро за следене движението на цивилните граждани, обяви израелски археолог, цитиран от АФП.

Когато археолози за първи път напълно картографирали 740-километровата Северна линия на Велика китайска стена, техните открития оспорили предишни предположения.

"Преди нашето проучване много хора смятаха, че целта на стената е била да спре армията на Чингис хан", каза Гидеон Шелах-Лави от Еврейския университет в Йерусалим, който ръководи двегодишното проучване.

Но Северната линия, която предимно се намира в Монголия, е с относително ниска височина и е близо до пътища, което показва, че не е с военни функции.

"Нашето заключение е, че е била повече за следене или блокиране движението на хората и добитъка, може би, за да бъдат таксувани", поясни Шелах-Лави. Той предполага, че може би са търсили по-топлите южни пасбища по време на студа.

Строителството на Великата стена, която е разделена на участъци с дължина хиляди километри, започва през III век пр. Хр. и продължа столетия.

Северната линия, също известна като "Стената на Чингис хан", на името на легендарния монголски завоевател, е построена между XI и XIII век.

Шелах-Лави и екипът му от израелски, монголски и американски археолози са използвали безпилотни самолети, сателитни снимки с висока резолюция и традиционни археологически инструменти за проучване на стената и откриване на артефакти.

Според Шелах-Лави, чиито открития са публикувани в журнала Antiquity, Северната линия като цяло е пренебрегвана от учените днес.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини