От х:

Днес в x:

Експертът д.ф.н. Асен Колев: Спазването на социална дистанция в ромските квартали е невъзможно поради пренаселеност

Спазването на социална дистанция в ромските квартали на страната е невъзможно поради тяхната пренаселеност.Това се отнася и за кв."Боровец" в Кърджали.Това е изводът на специално изследване на членът на Националния съвет по етнически и интеграционни въпроси д.ф.н.Асен Колев.Асен Колев принадлежи към ромската общност милет и от десетилетия се занимава и проучва нейните проблеми.Ето още какво констатира експертът:

Безспорен е фактът, че един от сериозните фактори за ограничаването на сериозните заболявания и то не само от коронавируса, но и от туберкулозата, хепатита и други е спазването на социална дистанция, т.е. два метра от човек. Това условие много трудно може да се спазва в етническите квартали, защото в едно жилище често живеят по 15 – 20 души, което е сериозен проблем за спазването на това изискване. Така например, ако в град Пловдив на един гражданин се падат 25 – 26 кв.м. жилищна площ, то за всеки гражданин от кв.Столипново е само 5кв.м. А в кв.Надежда Сливен, в района на голите цигани е само 3 и под 3 кв.м., като в едно жилище от 60 – 65 кв.метра живеят над 30 души. Вътре в тези жилища няма въздух за дишане и затова тези хора много често излизат на улицата.

От тази гледна точка социалната дистанция много трудно може да се спазва, поради многобройността на тези семейства. Това може да се компенсира само чрез издигане на здравната им култура и стриктно спазване на личната хигиена, честото измиване на ръцете, разбира се, ако има вода за тази цел.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини