От х:

Днес в x:

19 °C

Каква е ролята на диетата за здравето на мозъка?

Отдавна се знае, че достатъчното количество от специфични хранителни вещества може да повлияе на когнитивните умения (уменията, необходими за ученето) и емоциите.

Изследванията, които са насочени към влиянието на хранителните вещества върху функциите на нервната система и синаптичната пластичност (способност на нервната тъкан да се пренастрои под въздействието на някакви причина, чрез промени във връзките между невроните), разкриват някои от жизненоважните механизми, които са отговорни за действието на диетата върху здравето на мозъка и психичната функция.
Съществуват хормони, които се отделят в стомаха и червата, те могат да влияят на мозъка, като по този начин въздействат и на когнитивната способност. Също така, добре установените регулатори на синаптичната пластичност, като мозъчен невротрофичен фактор, могат да функционират като метаболитни модулатори, чрез реагирането им на периферни сигнали, като прием на храна.

Разбирането за въздействието на храната на молекулярно ниво върху когнитивните способности ни помага да определим как най-добре да управляваме диетата, за да повишим устойчивостта на организма към състояния като инсулт, както и да подпомогнем умствената способност.
Въпреки че храната е основно е средство за осигуряване на енергия и градивен материал за тялото, тя също притежава и способност да предотвратява и предпазва от заболявания. По-специално, изследванията предоставят доказателства за влиянието на някои хранителни вещества върху специфични свойства на молекулните системи и механизми, които поддържат умствената функция.
Например е установено, че диета, която е богата на омега-3 мастни киселини, има значение за подпомагането на когнитивните процеси при хората и регулацията на гените, които са важни за поддържане на синаптичната функция и невропластичността.

От своя страна диетите с високо съдържание на наситени мазнини са известни за намаляването на молекулните субстрати (вещества, които се поддават на въздействието на определени ензими и са необходими за биосинтеза на други вещества), които подпомагат и увеличават риска от неврологична дисфункция.
Мозъкът е орган с много високи метаболитни и хранителни нужди. Средно мозъкът консумира 20% от дневния прием на калории на човек, приблизително 400 калории на ден. Състои се от 60% мазнини и съдържа високи концентрации на холестерол и полиненаситени мастни киселини като омега-3. Производството на моноаминни невротрансмитери като серотонин, норепинефрин и допамин са важни за патофизиологията на психичните заболявания.
Омега-3 мастните киселини влияят на редица основни процеси в централната нервна система. По-конкретно, те регулират невротрансмисията, влияят на генната експресия и директно въздействат на неврогенезата и преживяемостта на невроните. Те също действат като антиоксиданти и имат противовъзпалителни свойства.

Наред с приема на омега-3, балансът на омега-6 и омега-3 мастните киселини също е от значение. Диетите в западните страни се състоят повече в изобилие от омега-6 мастни киселини и в доста ниски нива омега-3, това се случва с преминаването към преработената храна (храни, които са преминали поредица от механични или химически обработки, извършени с цел промяна или съхранение). Омега-6 са основните мастни киселини в много растителни масла.
Дълговерижните омега-3 мастни киселини се намират в рибата, морските храни и говеждото месо. Доказано е, че омега-3 мастните киселини са ефективни като самостоятелно или като допълнително лечение за синдром на дефицит на вниманието, основно депресивно разстройство, биполярно разстройство и посттравматично стресово разстройство.
Също така някои хранителни дефицити, като например на витамин В12, В9 (фолат) и цинк, могат да причинят симптоми на депресия и деменция, като спад в настроение, умора, когнитивени нарушения и раздразнителност.

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 08.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден ще бъде сравнително добър, но в случай че съумеете да не изразходвате енергията си за незначителни неща. Възможно е да чуете новина, която ще ви накара да се почувствате добре. Вечерта се заемете с нещо, което ще ви раздвижи.
08 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През по-голямата част от деня ще се занимавате със съществени неща, такива, с които да подобрите живота си. Деловите ви начинания ще продължат да ви държат в кондиция, отговорни и пробудени за всичко, от което бихте могли да спечелите. Подписаните споразумения ще ви осигурят добри печалби за в бъдеще.
08 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
По делови въпроси ще търсите контакти с хора, чиято сфера на интереси съвпада с вашата. Ще срещнете разбиране сред близките си, за голяма част от доходите в семейството заслугата е ваша. С логичните си анализи ще привлечете вниманието на важен за вас човек. Последващото развитие на събитията ще бъде във ваша полза.
08 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Имате планове, които ще подтикнат към конкретни действия. При някои от вас те ще са насочени в професионалната сфера, други ще търсят подходящи партньори или нова работа. Във всички случаи няма да ви бъде непосилно трудно, подготвени сте за по-сложни ситуации. Най-важно е да запазите присъствие на духа и в спокойна обстановка да вземате решенията си.
08 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате планове за разширяване на дейността си, но е по-добре да ги оставите за по-късен етап. Бъдете търпеливи, ще дойде и вашето време. Концентрирайте се върху друго, също интересно занимание. Подготвени сте и бихте могли да се разгърнете пълноценно на това ви поприще. Материални придобивки.
08 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Деловите срещи ще преминат успешно и ще можете да защитите в голяма степен интересите си. Заложете на уменията си да убеждавате и тактично насочвайте разговора в изгодната за вас посока. Ще напредвате, стига да не се колебаете дълго. Предстоящо пътуване, преместване или друго организирано мероприятие ще ви ангажира с организацията по него.
08 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Работата ще ви спори и ще ви носи удоволствие. С пораснали финансови възможности ще се погрижите и за развлеченията на близките си. Имате добър тонус, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си и дайте предимство на скритите си желания. Удовлетворявайки ги ще се почувствате щастливи.
08 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На работното място ще се чувствате в свои води, изненадите няма да ви стресират и с рутина ще отх-върляте задачите си. Финансовите ви възможности ще по-раснат и с желание ще се погрижите за удобството на близките си. Не ви липсва настроение, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си.
08 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не прекалявайте в старанието си да обяснявате на околните личните си проблеми. Каквито и да са те, всеки има нужда от малко спокойствие. Още повече, че повечето от вашите са въображаеми, затова не се учудвайте, ако не ви разбират. Можете да си бъдете взаимно полезни с човек, който е близък до вас, но с активни действия.
08 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Делови разговори и нова информация по развитието на конкретни проекти ще повишат интереса ви към тях. Занимаващите се с бизнес ще постигнат споразумение, с което ще ускорят финансова сделка или придвижат напред друга договореност. Дайте подкрепата си за някой, чиито проблем е от областта, в която сте силни.
08 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите сили и ще се измъкнете от една ситуация, като направите правилния избор. Отдайте заслуженото и на хората, които ви подкрепят и насърчават. Ако желаете да запазите вниманието на човека до себе си му покажете, че го уважавате и цените. Вътрешното ви усещане за нещата ще ви подскаже как да се справите с несигурността си.
08 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Гледайте на промените, като на добра възможност да се справите със затрудненията си. Правете го за доброто на всички онези, които обичате. С позитивното си присъствие ще подобрите климата в семейството. Не обвързаните ще постигнат съгласие с партньора си и ще направят сериозна крачка към общото си бъдеще.
08 юли 2020
Последни новини