От х:

Днес в x:

Как НАСА откри паралелна вселена (!) в Антарктида (!), където времето тече назад (!!)

Всеки път, когато таблоидите и социалните медии драматично се заблуждават с научна новина, желанието да изключите интернет и да го включите отново е изключително силно.

Ако сте чували неотдавнашното твърдение, че НАСА откри паралелна вселена (!) в Антарктида (!), където времето тече назад (!!), радваме се, че сега сте кликнали върху тази статия. Този път сте свързани към реалността.

"Изглежда, че за тази научна история на таблоидите, някои спекулативни теоретични физики, които може би са имали далечни корени в правдоподобността, са били засилени заради сензацията", казва пред ScienceAlert експеименталният физикът по частиците Питър Горхам от Университетa на Хаваи  в Маноа.

Ефектната глупост "открита паралелна вселена" започна достатъчно невинно.

Уважаемото списание "New Scientist" публикува статия на 8 април, в кято се обсъждат някои аномални резултати при експериментите за откриване на неутрино в Антарктида, и какво биха могли да означават това за спекулативен космологичен модел, който показва, че има вселена от антиматерия появила се вследствие Големия взрив.

Тогава някои онлайн издания, хм, "взеха" този доклад, цялото нещо се разду и туй-то.

И така, какво всъщност се случва с тези аномални открития в Антарктида? Преди съобщавахме, че експериментът на Антарктическата импулсна транзитна антена (ANITA) - голям балон с хелий, който издига на височина масив радио антени, частично финансиран от НАСА, изглежда е регистрирал няколко случаи на високоенергийни неутрино, идващи през Земята.

Ето защо това е супер странно. Неутрино са тези "призрачни" елементарни частици, които преминават през всичко, едва взаимодействайки с нормалната материя, което ги прави изключително трудни за откриване. Но когато са произведени от мощно експлодиращи обекти във Вселената, неутрино може да получат такива свръхвисоки енергии и стават по-склонни да взаимодействат с нормалните неща.

ANITA, летящ високо над ледения континент, е проектиран да открива сигнали от потоци вторични частици, които се образуват, когато като високоенергийни неутрино се разбиват в леда. Такива неутрино се предполага, че идват от дълбините на Космоса, не от Земята.

Физиците внимателно работят, за да разберат дали тези резултати могат да бъдат обяснени с нашите съвременни физични модели, или имат нещо общо със самата експериментална апаратура или дали се случва нещо наистина диво.

Както Горхам, който е главен изследовател на ANITA, каза пред ScienceAlert, "ние срещнахме малък брой аномалии в нашите данни и след като изчерпаме всички възможни обяснения в рамките на Стандартния модел на физиката, само тогава е време да се помисли за други идеи, които са отвъд тези граници, и ние наистина все още не сме там, със сигурност не сме в точката, в която са необходими паралелни вселени!"

Да. Не може да се каже по-ясно.

Една спекулативна разработка свързва идеята за "симетрична вселена“ с аномалните открития на ANITA. За съжаление заради начина, по който беше контекстуализирана в първоначалната статия (за платени стени), тя беше напълно загубена сред многото и многото повторения "НАСА откри паралелна вселена", които се появиха през последните няколко дни.

"В този случай един или повече журналисти очевидно излизат със статия, която не е проверена и по причини, които не са ясни, ни приписват изследвания и документи, които никога не сме писали, и теории, като тези, включващи паралелни вселени, каквито нито ние, нито нашите сътрудници сме предположили или обсъдили в нито една публикация, преди тези резултати да бъдат приписани на нашия експеримент", казва Горхам.

"Това е една от причините, поради които научният напредък се осъществява чрез по-премерен процес, чрез партньорска проверка и проверка от други изследователи"

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини